Metro
Metro Lifestyle 24 mrt 2020 / 15:39 uur

Waarom opruimen therapeutisch werkt

Tot nog zeker 1 juni zijn we tot afstand van elkaar veroordeeld. We moeten dus zoveel mogelijk binnenblijven en het lijkt erop dat veel mensen aan het klussen, verbouwen en schoonmaken zijn geslagen.

Geen gek idee, als je toch niet veel anders kan. Je ziet meteen effect en het zorgt ervoor dat je je toch nog enigszins nuttig voelt. Maar hoe komt dat?

Volgens psychotherapeut Maggie Vaughan voelen veel mensen zich overweldigd en ervaren zij een gevoel van machteloosheid door de huidige coronacrisis. „De onzekerheid over waar dit zal eindigen is voor veel mensen ondraaglijk”, zegt zij tegen de Huffington Post.

Voorspelbaar gedrag

Als het voelt alsof het normale leven uit je handen begint te glippen en je de controle gaat verliezen, is het fijn om je te richten op rituelen die je in de hand hebt om jezelf tot rust te brengen. En zie daar: het schoonmaken. Want is het niet fijn om in een schoon en opgeruimd huis te zitten?

Schoonmaken is herhaalbaar en voorspelbaar gedrag. En laat nou net zijn waar je behoefte aan hebt. „Mensen houden ervan om dingen te voorspellen, om te weten wat komen gaat. Uit het perspectief van overleven zien we dat voorspelbaarheid ervoor zorgt dat we beter plannen en onszelf beter kunnen beschermen tegen potentieel gevaar.”

Het schoonmaken draait zo als het ware uit op een oefening tot mindfulness. „In deze staat is het vaak makkelijker om de confrontatie aan te gaan met gedachten, zorgen en angsten”, zegt Vaughan. „Niet dat we daar bewust voor kiezen, het is iets waar we tijdens het schoonmaken onbewust naar streven in deze tijden waar mensen toch wat angstiger zijn dan normaal.”

Goed humeur

Niet onbelangrijk is dat als je hard genoeg boent, schrobt en veegt, het dicht in de buurt komt van een echte workout. Heb je meteen die sportles ingehaald. Het zorgt tevens voor het vrijkomen van neurochemische stoffen, en dat draagt bij aan een goed humeur.

Naast het stimuleren van lichaamsbeweging, zorgt het schoonmaken er ook voor dat je gevoelens van stress verminderen, en is het een boost voor de productie van endorfines. De natuurlijke stemmingsboosters en pijnstillers van het lichaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom opruimen therapeutisch werkt
Sluiten