Metro
Metro Lifestyle 4 feb 2020 / 19:29 uur

‘We voelen ons eenzamer wanneer we het koud hebben’

Uit een nieuwe studie is onlangs gebleken dat mensen die het koud hebben, zich eerder eenzaam voelen dan mensen die het lekker warm hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Adam Fay van de State University in New York en Jon Maner van de Florida State University. De studie liet zien dat subtiele veranderingen in de temperatuur ‘belangrijke gevolgen hebben voor de psychologie van de sociale verbondenheid’.

Hoe waarschijnlijk

Dit laat zien dat de temperatuur van ons lichaam invloed heeft op onze behoefte aan sociaal contact. Het onderzoek werd uitgevoerd op een testgroep van 78 personen. Van deze groep had de helft een lichaamstemperatuur die varieerde van comfortabel warm tot koud.

De helft van de deelnemers kreeg een warme band rond het middel gewikkeld. Aan alle deelnemers werd de vraag gesteld hoe ze zich voelden en om aan te geven hoe waarschijnlijk het was dat zij vrienden zouden bezoeken.

Grotere behoefte

Naderhand bleek dat de deelnemers die het kouder hadden een grotere behoefte voelden om met anderen in contact te komen. Dat sluit aan bij het idee dat mensen die het fysiek koud hebben ook een emotionele koudheid ervaren en daarom op zoek gaan naar meer sociale interacties. Zo schrijf ook de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

‘In koudere omgevingen voelen mensen zich vaak eenzamer’ leest de studie. ‘Daarom streven ze naar fysieke warmte en sociale verbondenheid. Deze ontdekking ondersteunt meteen ook eerder onderzoek dat stelt dat mensen meer op zoek zullen gaan naar gezelschap op koudere dagen’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘We voelen ons eenzamer wanneer we het koud hebben’
Sluiten