Metro
Metro Lifestyle 31 dec 2019 / 18:04 uur

Cava, prosecco of champagne: wat is nu eigenlijk het verschil?

De laatste dag van het jaar is aangebroken en dat betekent als het goed is dat jij met een goed gevuld glas in de hand proostend het nieuwe jaar ingaat.

Nog niks in huis? Ren dan snel naar de supermarkt, want de tijd begint te dringen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die bubbels?

Champagne

De populairste drank om mee te proosten is natuurlijk champagne. Een campagne is alleen champagne als het ontstaan is in de Franse Champagnestreek. Deze sprankelende wijn wordt geproduceerd met drie verschillende druiven, namelijk de: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.

Prosecco

In de categorie iets goedkopere bubbels is prosecco een goede optie. Het is droge, witte en gefermenteerde wijn, gemaakt van proseccodruiven. In tegenstelling tot champagne gaat prosecco niet beter smaken met de jaren. Deze Italiaanse mousserende wijn wordt daarom ook altijd jong gedronken.

Cava

Cava is vergelijkbaar met de Italiaanse sprankelende wijn en lijkt qua bereidingswijze sterk op die van de champagne. Met als enige verschil dat de Spaanse cava niet streekgebonden is en dus overal in Spanje gemaakt kan worden. Wel moet het drankje bestaan uit drie druivensoorten: Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Ook deze Spaanse drank is een stuk voordeliger dan een fles champagne. Cava wordt wel, net als champagne, een stuk ouder gedronken.

Crémant

Naast champagne worden in Frankrijk meer mousserende wijnen geproduceerd. De Crémant lijkt weliswaar sterk op champagne, maar wordt overal in Frankrijk – behalve de Champagnestreek – gemaakt. Ook worden er andere druiven gebruikt.

Lambrusco

In Italië, maken ze naast prosecco ook lambrusco. Deze wijn wordt gemaakt van de lambruscodruif en kan rood, wit of rosé gedronken worden. Het is een licht verfrissende wijn past daarom goed bij zware of vette maaltijden. Wellicht een goed keuze als je al een aantal oliebollen achter de kiezen hebt.

Cava, prosecco of champagne: wat is nu eigenlijk het verschil?
Bubbels. / Unsplash

Espumante

De Portugese variant op wijn met bubbels is de espumante. Het productieproces lijkt sterk op die van de champagne. De bubbels worden gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten.

Asti

Nog meer bubbels uit Italië. De Asti, het drankje is wat zoeter dan prosecco. De naam Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar het drankje van gemaakt wordt. Een glas Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, ongeveer 5 tot 8 procent.

Sekt

Last but not least is daar nog het Duitse en Oostenrijkse sekt. Dit drankje wordt gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. In principe worden deze Duitse bubbels geproduceerd op dezelfde manier als champagne. Wel zijn er vaak veel verschillende variaties op deze drank te vinden. Zo worden de goedkopere versies vaak geïnjecteerd met koolstofdioxide. Deze flessen herken je aan de naam ‘Schaumwein’ (schuimwijn).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cava, prosecco of champagne: wat is nu eigenlijk het verschil?
Sluiten