Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Lifestyle 27 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Leven zonder verwachtingen: 5 tips

Door te leven met minder verwachtingen voorkom je teleurstellingen en onnodige stress. Maar hoe laat je je verwachtingen een stukje los? Deze 5 tips helpen je.

1 Ontmasker subtiele verwachtingen

Soms is het lastig om verwachtingen te herkennen omdat ze zo subtiel zijn. Je kunt ze ontmaskeren door op het woord ‘moeten’ te letten. Sta gedurende de dag eens stil bij wat je van jezelf allemaal moet. Misschien moet je de trein van acht uur halen, moet je partner het eten klaar hebben als je thuiskomt en moeten je buren ’s avonds stil zijn. Als je van deze verwachtingen bewust bent, kun je ze makkelijker loslaten.

2 Stop met ‘Als…, dan…’-denken

Het is verleidelijk om te denken: ‘Als ik die nieuwe baan heb, dan ben ik pas echt gelukkig’ of ‘Als ik een strakkere buik heb, dan vind ik mezelf pas echt mooi’. Alleen staan deze gedachten geluk in de weg. Door te focussen op wat je niet hebt, ben je namelijk minder gelukkig met wat je wél hebt. Zonde! Als zo’n gedachte opkomt, stel jezelf dan eens de vraag: ‘Waar wacht ik op?’.

3 Bestempel situaties niet als ‘negatief’ of ‘positief’

De hele dag door bestempelen we situaties als negatief en positief. Denk aan de trein die voor je neus wegrijdt (negatief), een warme kop koffie (positief) en een vervelende opmerking van een collega (negatief). In plaats van alles zo zwart-wit te bekijken, kun je ook denken: ‘Het is anders dan ik had verwacht’. Dat scheelt veel onnodige emoties.

4 Besef dat verwachtingen geen controle geven

Verwachtingen geven een vals gevoel van controle. Je denkt dat je je leven in de hand hebt, terwijl dat niet zo is. Het leuke en tegelijk het lastige van het leven, is dat niets vaststaat. Hoe graag je ook wil dat dingen op een bepaalde manier lopen, je hebt er soms maar weinig invloed op. Door dit in te zien, zijn verwachtingen ineens overbodig.

5 Leef meer in het moment

Hoe meer je in het moment leeft, hoe minder ruimte er is voor verwachtingen. Probeer daarom zoveel mogelijk in het nu aanwezig te zijn. Hoe? Door jezelf gedurende de dag steeds weer terug te roepen naar het huidige moment. Stel dat je met je hoofd bij de toekomst of het verleden zit, focus je dan op je ademhaling of op de ruimte waarin je nu bent. Het kan ook helpen om in je hoofd de zin ‘Nu ben ik…’ af te maken. Oefening baart kunst!

Over Zenzoekers

Het openbaar vervoer staat meestal synoniem voor drukte, haast en stress. Wij, Lisa en Shirah, helpen je met 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen onderweg. Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Wil jij je leven iets meer zen maken, maar weet je niet hoe? Stuur je vraag dan naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leven zonder verwachtingen: 5 tips
Sluiten