Metro
Metro Lifestyle 3 mrt 2019 / 07:50 uur

Wat kun je het beste eten tegen een kater?

Iets te fanatiek gecarnavald? Niet getreurd, er zijn manieren om deze pijn te verzachten. Er bestaat helaas nog geen maaltijd of drankje die een kater volledig kan genezen, er zijn wel bepaalde voedingsmiddelen die helpen om de dag door te komen. Hieronder geven wij tips om vandaag niet als zombie in bed door te brengen, maar toch nog enigszins fatsoenlijk de dag door te komen.

Dit helpt

Wakker geworden met een bonkend hoofd? Dan is dat een duidelijk teken dat je lichaam vocht en voedingsstoffen als fructose, vitaminen, aminozuren en mineralen nodig heeft. Deze stoffen helpen je lichaam de gifstoffen van de alcohol af te breken. Producten die hierbij helpen:

1. Water

De absolute nummer één in dit rijtje is water. Probeer voordat je gaat slapen al twee volle glazen te drinken. Wij begrijpen dat dit er vaak bij inschiet, maar maak dit de volgende ochtend (of middag) dan ruimschoots goed door zo snel mogelijk te drinken. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam, je lichaam haalt vervolgens vocht uit andere delen van je lijf, zoals je hersenen, en zie daar je hoofdpijn. Het is daarom belangrijk dit tekort zo snel mogelijk weer aan te vullen.

2. Koffie

Drink jij elke dag koffie? Dan kun je deze gewoonte beter doorzetten. Ook kan de vloeistof in koffie je lichaam helpen hydrateren en geeft het je energie.

3. Eieren

Het allerbeste katerontbijt bestaat uit eieren. Althans, dat vinden wij. Niet voor niets blijkt nu, want eieren zitten bomvol met aminozuren als cysteïne en taurine. Taurine verhoogt je leverfunctie en zorgt ervoor dat je minder kans krijgt op een leveraandoening door de nadelige effecten van alcohol. Cysteïne breekt de stoffen af die vrijkomen bij de lever na het drinken, waardoor je minder hoofdpijn zult krijgen.

4. Havermout

Een hete kom havermout kan ervoor zorgen dat je je wat stabieler en minder duizelig voelt. In havermout zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B, calcium, magnesium en ijzer. Daar komt bij dat de haver ook helpt bij het neutraliseren van zuren in je lichaam en houdt het je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je meer energie zult krijgen.

En dit helpt niet…

Tot slot geven we je nog een paar tips mee van voedingsmiddelen die absoluut níet helpen tegen een kater.

1. Sinaasappelsap

Na een nacht drinken is het verstandig je maag niet nog verder te irriteren. Citrusvruchten als sinaasappels en grapefruit kun je daarom beter links laten liggen. Ook tomatensap en ketchup kun je beter niet eten. Deze producten bevatten veel zuren, iets dat je maag minder trekt na al die alcohol.

2. Nog meer alcohol

Je zal het weleens gehoord hebben: De beste oplossing na een avond te veel drinken, is nog meer drinken. Niets blijkt minder waar. Meteen een drankje als je wakker wordt helpt je misschien om de scherpe randjes ervan af te halen, maar daar blijft het bij. Het enige wat het zal doen is je lichaam nog verder dehydratheren, wat uiteindelijk zal resulteren in een nog heftigere kater.

3. Vet eten

Toegegeven, lekker is het wel. Maar eigenlijk is het geen goed idee. Een vette maaltijd kan namelijk je maag irriteren. Een vette hap voordat je gaat slapen kan echter wel goed zijn om je maag te isoleren. Zo voorkom je dat de alcohol wordt geabsorbeerd in de maag en in je bloedbaan terecht komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat kun je het beste eten tegen een kater?
Sluiten