Bregje Simons
Bregje Simons Lifestyle 17 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

#lekkerluierenmagbest na je ‘goede voornemen-geweld’

Ben jij op dit moment vol energie bezig om je #personalgoal2019 te behalen? En snak je best naar rustmomentjes tussen al het goede voornemen-geweld? Wees gerust: uitrusten en luieren mag, het is juist goed! Metro vroeg het samen met kledingmerk Bristol aan twistcoach Marlies, een ‘deskundige ontspanning’.

We willen goede diploma’s en een supertoffe baan. We willen een mooi huis en – als het even kan – een hoog salaris. Die promotie op het werk willen we eigenlijk ook wel, dus beantwoorden we in het weekend toch nog even snel dat ene mailtje. Een spetterend sociaal leven mag niet ontbreken; en vergeet vooral niet om ten minste twee keer per week te sporten. Het begrip ‘rust’ heeft plaatsgemaakt voor ‘overwerk’ en we vragen ons geregeld af wie er in hemelsnaam bedacht heeft dat een dag slechts 24 uur heeft. Het is dan ook niet vreemd dat een burn-out beroepsziekte nummer één is. Moeten we niet eens wat meer ontspannen?

#lekkerluierenmagbest na je 'goede voornemen-geweld'
Marlies Gerritsen.

Zoeken naar geluk

Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons hebben ambities in overvloed en als iemand ons vraagt naar onze goede voornemens, noemen we er zo tien op. We lijken te zoeken naar geluk in een wereld die draait om succes. We willen alles goed doen, onszelf blijven ontwikkelen en willen dan ook nog eens gelukkig zijn. Maar niets is minder waar, want volgens de Correspondent voelt een op de drie Nederlanders zich eenzaam en heeft een op de zeven werknemers burn-outklachten.

Marlies Gerritsen (33) kan daar als geen ander over meepraten. „Ik ging eigenlijk altijd maar door, ik vond dat ik het allemaal maar moest kunnen. Ik had net een nieuwe positie op mijn werk. Daarnaast had ik een groot sociaal leven en een nieuwe vriend. Ik sportte graag en wilde alle andere dingen die ik leuk vond ook blijven doen. Ik zei nooit ‘nee’. Op den duur was mijn energie op”, vertelt ze. Inmiddels is ze goed hersteld en heeft ze haar eigen coachingpraktijk Twistcoaching. „Het belang van rust nemen wordt door veel mensen onderschat. Bij kleine kinderen vinden we het heel normaal dat ze na een drukke dag rust nodig hebben, maar bij volwassenen vergeten we dat. Die moeten alles maar kunnen.”

Rustmomenten inplannen

„Daarom leven mensen soms van vakantie naar vakantie, omdat ze dan pas een rustmoment hebben”, vervolg coach Gerritsen. ,,Maar als je die rustmomenten voor jezelf inplant, blijf je veel meer in balans. Gewoon even een moment waarop je de tijd hebt om iets te doen wat jij leuk vindt en na te denken over hoe je je voelt en hoe het met je gaat. Als je altijd maar doorgaat, mis je de signalen van je lichaam – want die zijn er vaak wel. En als je wat meer rust neemt, krijg je ook meer de tijd om prikkels te verwerken; want je krijgt toch elke dag indrukken binnen.”

#lekkerluierenmagbest na je 'goede voornemen-geweld'
David Stegenga Fotografie

Maar volgens Gerritsen vinden veel mensen dat moeilijk, omdat ‘nee’ zeggen op de een of andere manier niet cool is. „Ik vond het in het begin ook moeilijk om nee te zeggen tegen vrienden als ik vervolgens een avond alleen op de bank ging zitten. Er zijn altijd mensen die dan zeggen ‘ah toe, ga nou mee!’ of ‘doe niet zo ongezellig’. Maar je hebt er veel meer aan als je de volgende keer dat je wél meegaat tenminste ook wat waard bent en gezellig kunt doen.”

Meer goed dan fout

„We hebben vaak heel erg de neiging om te kijken naar waar we nog niet goed in zijn en wat we nog beter willen kunnen. Maar er gaat eigenlijk al zoveel meer goed dan fout. Als we dat besef wat meer zouden hebben, zouden we onszelf misschien ook wat meer ontspanning gunnen”, aldus Gerritsen.

Tot rust komen, hoe doe je dat nou eigenlijk? „Plan tijd in voor jezelf. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat je doet. Iedereen ontspant op een andere manier, maar je telefoon wegleggen is al een goed begin. Ga wandelen, ga sporten, ga in bad, of trek een lekker warm pak aan en kruip op de bank met een boek of met Netflix. Gun jezelf dat.” Als dat geen #personalgoal2019 is…

Inspiratie nodig? Twistcoaching.nl

In samenwerking met Bristol

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.