Metro
Metro Lifestyle 1 mrt 2018 / 06:30 uur

Afkeer van ouderen is passé in modewereld

Renske Mennen is trendwatcher en schrijft voor Metro over fashion en lifestyle. Dit keer duikt ze in de wereld van oude modellen.

Stel je voor: jouw oma als stijlicoon in een fashionshoot. Haar diep doorleefde huid straalt van de foto af, terwijl haar lange grijze lokken op een (nep) bontjas met tijgerprint vallen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over haar ‘smokey eyes’ waarmee ze met een zelfverzekerde blik voor zich uitkijkt en zegt: ‘let the party begin’.

De hierboven omschreven pose is letterlijk te zien op een van de fashionfoto’s van het Russische modellenbureau Oldushka. Oké, toegegeven: je echte oma staat er niet op, maar Oldushka werkt enkel met modellen van 45 jaar en ouder. Een model van begin tachtig is dus geen uitzondering. Fotograaf Igor Gavar is de oprichter van de agency, die min of meer per toeval bestond. Zo vertelde hij ooit in een interview met My Modern Met: „I met some very interesting faces, and I wanted to do a separate project with them. A modelling agency became that sort of project.”

Oudste supermodel

Oldushka is niet het enige modellenbureau dat de schoonheid van ouderen omarmt. Cosmeticamerk Eyeko lanceerde afgelopen week nog een campagne waarin de 89 jaar oude (!) Daphne Selfe model staat. Ze wordt dan ook niet voor niets ‘the world’s oldest supermodel’ genoemd. In de jaren 50 werd Selfe geboekt als knappe twintiger met een glad huidje, op haar zeventigste is ze herontdekt dankzij een artikel over oudere modellen in Vogue. In een video over de huidige campagne vertelt Selfe dat ze van lange en dikke wimpers houdt. Terwijl het nummer ‘Señorita’ van Justin Timberlake op de achtergrond uit de speakers komt, straalt ze in alles met een jaloersmakende dosis kracht uit dat ze model is. Ik herhaal het graag nog eens: ze is 89 jaar oud.

De lifestyle afdeling van The Guardian maakte onlangs nog een overzicht van blazers die gedragen kunnen worden door mensen van alle leeftijden. Fashion-fotograaf David Newby deinst niet terug voor een model op leeftijd en bracht een dame lekker nonchalant in beeld. Wat ik maar wil zeggen: de geaccepteerde leeftijd van modellen is aan het veranderen. Het zijn overduidelijk niet meer alleen de tieners met maatje nul.

Na het zien van al deze fashionfoto’s ben ik in elk geval iets geruster op mijn toekomst. Ik was er namelijk van overtuigd dat alleen mannen knapper werden met de jaren, maar deze vrouwen bewijzen stuk voor stuk dat klasse, power en rimpels prima samen gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afkeer van ouderen is passé in modewereld
Sluiten