IngelisedeVries
IngelisedeVries Lifestyle 10 okt 2017 / 15:05 uur

Dromendokter Bas Klinkhamer kan je dromen uitleggen

We spenderen ongeveer een derde van ons leven aan slapen. En tijdens dat slapen dromen we flink. Waarom dromen we eigenlijk en wat zegt dat over jezelf?

Dromendokter Bas Klinkhamer onderzoekt dromen en schrijft in zijn nieuwste boek Dromen & Nachtmerries wat ze nou eigenlijk betekenen. „Mensen denken dat de uitleg van dromen heel ingewikkeld is, maar dat is helemaal niet zo.”

Letterlijke betekenis

„Veel dromen hebben letterlijk of figuurlijk de betekenis die je droomt”, legt Klinkhamer uit. „In een droom komen vaak dingen naar voren. Het is een afspiegeling van het onderbewuste. Droom je bijvoorbeeld dat je vastzit in de modder en denk je terug aan de droom, dan realiseer je waarschijnlijk dat het ook zo is in je leven. Misschien zit je al een tijdje vast in een baan en wil je dat niet toegeven. Zo’n droom is dan eigenlijk een oplossing die zegt dat je niet door moet modderen.”

Dat soort dromen komen over de hele wereld voor. „Volgens mij komt dat omdat we wel hele verschillende culturen hebben met cultuurgebonden oplossingen. Maar je ziet dat wij als mens een aantal fundamentele vraagstukken hebben. Je veilig en geborgen voelen, relaties, seks, zingeving zijn allemaal dingen waar we ons mee bezighouden.” Klinkhamer noemt nog twee dromen die veel voorkomen. Zoals vliegen. „Dan ben je bezig met vrijer willen zijn of leven.” Ook worden mensen vaak achterna gezeten in hun droom. „Meestal ben je dat zelf. Je wordt achterna gezeten door een deel van jezelf dat je niet leuk vindt.”

Helemaal jezelf zijn

Een ander leuk feitje: als je droomt ben je écht helemaal jezelf. Althans: „als we dromen is het gedeelte van je hersenen dat zorgt voor sociale aanpassingen uit. Als dat uit is, komt er vanalles naar boven. Een soort tweede persoonlijkheid.” Ook zitten er hele andere dingen verstopt, zoals een misschien wel briljant muziekstuk of een fantastisch boek. „Frankenstein werd geschreven omdat Mary Shelley het verhaal droomde. Yesterday van The Beatles en Die Zauberflöte van Mozart ook.”

Zo onthoud je dromen

Stel dat je zo’n briljante droom hebt. Of althans, je denkt dat je briljante dingen droomt maar je kunt ze niet onthouden. Wat dan? „Er is een manier om ze te onthouden, dat is ook waar mijn nieuwe boek deels over gaat”, vertelt Klinkhamer. Het blijkt ook veel makkelijker dan je zou denken. „Allereerst moet je jezelf toestaan om terug te denken aan de droom en in je droomwereld te blijven.” De tweede stap voelt misschien een beetje gek. „Sta jezelf toe om hardop je droom tegen jezelf te vertellen, nog voor je iets anders doet. Voor je je telefoon pakt of je partner een goedemorgen wenst. Anders is je droom zo weg. En zeg voor je gaat slapen tegen jezelf: vannacht ga ik mijn droom onthouden. Dan programmeer je je erop voor, dat helpt enorm.”

Goed nieuws? Het wordt weer wintertijd en daardoor onthoud je dromen beter. „Vooral als je een vast ritme hebt. Als je normaal wakker wordt om zeven uur, word je nu wakker om zes uur. Dan word je voor de wekker wakker, waardoor je nog even kunt dommelen en je dromen kunt onthouden.” Naast een uurtje extra slaap, kun je dus ook nog wat over jezelf leren in de nacht van 29 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dromendokter Bas Klinkhamer kan je dromen uitleggen
Sluiten