Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Lifestyle 2 aug 2017

Offline gaan op vakantie: brengt dat rust of stress?

We hebben het vandaag de dag allemaal druk-druk-druk en zijn 24/7 online, waardoor we meer prikkels krijgen dan we eigenlijk aankunnen. Dat maakt dat er een nieuwe trend is ontstaan: volledig offline op vakantie. Weg met al die meldingen en het continu bereikbaar zijn en even écht tot rust komen. Maar werkt dat wel zo? Metro zocht het voor je uit.

Dat overmatig gebruik van social media niet veel goed doet weten we inmiddels wel. Psychische en fysieke klachten door de druk van het altijd bereikbaar moeten zijn komen steeds meer voor. Volgens Nicholas Carr, auteur van Shallows: What the internet is doing to our brains, zorgt het internet voor een slechtere concentratie, gaan mensen er oppervlakkiger van denken en remt het creativiteit af.

Daar houden de negatieve effecten nog niet op. Uit onderzoek van The British Psychology Society blijkt namelijk dat de frequentie van het checken van je telefoon verband houdt met je stressniveau – en dus je gezondheid.

Aan de hand van deze effecten zou je kunnen stellen dat volledig offline gaan – ook wel digital detox genoemd – tijdens je vakantie geen kwaad kan. Aan de andere kant: is zo’n drastische verandering dan wél goed voor ons stressniveau? Gaan we ons dan geen zorgen maken over wat we allemaal missen aan ‘belangrijke’ berichten? En hoe moet het dan met alle jaloersmakende vakantiekiekjes die je normaal met je Instagram-volgers deelt?

Eenzaam

Deze first world problems kunnen een groot deel van de millenials bezighouden. Goed nieuws: jullie hoeven het wiel niet zelf uit te vinden. Genoeg anderen gingen jullie voor in het proberen van zo’n digital detox en zij deelden hun ervaringen met de wereld. Een extreem geval is het experiment van techjournalist Paul Miller, die zich een jaar (!) lang afsloot van het online leven. Gevolg: hij voelde zich eenzamer dan ooit en had het gevoel dat hij zijn connectie met de wereld kwijt was.

Ervaringen van anderen zijn een stuk positiever. Zo schrijft Nico van Rossum op haar blog ilovedetox.nl dat het haar alles meeviel. „Doordat mijn smartphone niet meer interessant was hield ik tijd over. Meer tijd om te lezen, in het moment (samen) te zijn en waar te nemen.” Aan de andere kant ervoer zij het volledig offline zijn als confronterend: „Wat deed ik normaal eigenlijk met al die loze tijd, starend naar dat schermpje?” Maar uiteindelijk kwam ze tot rust en kwam ze er na haar vakantie achter dat ze niets gemist had. „Ik was in een half uur weer bij. Dit gevoel wilde ik vasthouden!” Eenmaal thuis paste ze haar smartphonegedrag aan: de telefoon werd verboden op de slaapkamer, ze ging op vaste tijdstippen social media checken en verwijderde alle apps van haar telefoon.

Digital minimalism

Een kleine kanttekening bij de positieve ervaring van Van Rossum is op zijn plaats. Tijdens haar offline vakantie gaf ze zichzelf namelijk wel maximaal vijftien minuten per dag de tijd om haar WhatsApp-berichten en werkmail te lezen en beantwoorden. Van een complete digital detox was dus geen sprake, en dat is ook juist waar veel experts voor pleiten: het minimaliseren van het digitale gedrag. De Amerikaanse Craig Link probeert onder de noemer digital minimalism anderen te inspireren om – net als hij – hun online gedrag tot een minimum te beperken. Het lijkt de perfecte oplossing: geen stress door het overmatig online en bereikbaar zijn en ook geen stress omdat je bang bent dat je iets mist.

Vijf tips

Hoe doe je dat dan, dat digital minimalism? Met deze vijf tips van Craig Link, ben je al een aardig eind op weg:

  1. Gooi alle apps die je de afgelopen maand niet hebt gebruikt weg. De kans is klein dat je deze apps de komende maand wel zult gebruiken. En anders kun je ze altijd weer opnieuw downloaden.
  2. Bepaal welke apps je het meest gebruikt en zorg ervoor dat de vier meest gebruikte applicaties onderaan je homescreen komen te staan. Om dit te bepalen kun je bij je instellingen kijken welke app de meeste energie verbruikt.
  3. Plaats alle overige apps samen in één map, zodat ze allemaal ‘verstopt’ zijn. Gebruik, wanneer je een van deze apps nodig hebt, de zoekfunctie om de app te vinden. Volgens Link zul je zien dat je deze apps een stuk minder vaak echt nodig hebt dan je denkt.
  4. Stel je grenzen in op je telefoon: via een ‘niet storen’-knop kun je vaste tijdstippen instellen waarop je niet gestoord wil worden. Je kunt hier ook instellen door wie je op zulke momenten nog wél gestoord mag worden. Zo hoef je niet bang te zijn om een belangrijk telefoontje van je moeder of partner te missen.
  5. Stel je telefoon zo in dat je minder pushmeldingen ontvangt. Je kunt zelf bepalen wat je belangrijk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld de meldingen van social media uitzetten, maar de meldingen van je mail aan laten staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Offline gaan op vakantie: brengt dat rust of stress?
Sluiten