Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 26 jan 2017

Mannen en multitasken? Hormonen hebben invloed

Volgens een experiment van Zwitserse onderzoekers is er een verklaring waarom mannen veel slechter zijn in multitasken dan vrouwen.

Voor vrouwen is het misschien de gewoonste zaak van de wereld -een telefoongesprek voeren tijdens het doen van de was en ondertussen ook nog een film kijken- houden mannen zich over het algemeen het liefst bezig met één taak tegelijk. Een nieuw onderzoek maakt wellicht duidelijk waarom mannen moeite hebben om meerdere handelingen tegelijk uit te voeren.

Stroop-taak

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 83 gezonde proefpersonen tussen de 18 en 80 jaar oud. Alle proefpersonen (zowel mannen en vrouwen) kregen de opdracht om op een loopband te wandelen, ondertussen bestudeerden de onderzoekers hun lichaamsbewegingen. Na een tijdje kregen de proefpersonen het verzoek om een Stroop-taak uit te voeren. Dit is een taak waarbij meerdere tegenstrijdige reacties worden opgeroepen. De deelnemers kregen woordjes te zien die een kleur aanduiden, maar in een andere kleur geschreven waren en moesten de kleur van de woorden en opnoemen, zonder de woorden zelf op te noemen. Met deze lastige taak wordt de linkerhersenhelft getest. En wat bleek?

Mannen en oudere vrouwen minder goed in multitasken

Wanneer de mannen op de loopband liepen én de taak moesten uitvoeren, namen de bewegingen van de rechterarm sterk af. Dat is goed te verklaren: hun linkerhersenhelft – die de rechterkant van het lichaam aanstuurt – was te druk bezig met de woordjes. Jonge vrouwen bleken nergens last van te hebben. Voor jonge vrouwen was het geen probleem om zich op de woordjes te richten terwijl ze op de loopband stonden. Vrouwen op een hogere leeftijd, die al in de overgang zaten hadden net als de mannen wel moeite met het uitvoeren van beide taken.

Jonge vrouwen maken in tegenstelling tot mannen en vrouwen in de overgang grote hoeveelheden oestrogeen aan. En het zou zomaar kunnen dat dit hormoon effect heeft op ons brein. Dit kan verklaren waarom jonge vrouwen in tegenstelling tot mannen en oudere vrouwen minder moeite hebben met multitasken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mannen en multitasken? Hormonen hebben invloed
Sluiten