Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 30 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Waarom je geen foto van sleutels online moet zetten

Samenwonen, gezinsuitbreiding of tijd om het ouderlijk huis te verlaten: verhuizen is vaak een bijzonder moment in je leven. Daarom is het ook niet vreemd dat veel mensen trots hun verhuizing delen op social media.

Dat is natuurlijk helemaal prima, maar toch doe je er goed aan om goed op te letten wát je precies online zet. Zo is het geen slimme zet om een foto van je nieuwe sleutelbos te delen op het wereldwijde web.

Nummer

De reden hierachter is simpel: aan de hand van een foto kunnen sleutels worden nagemaakt. En zo zou jouw sleutel zomaar eens in verkeerde handen kunnen vallen. Hoe zit dat precies?

„Dat is inderdaad geen goed plan”, bevestigt slotenmaker Utrecht Offerbeek. „De meeste sleutels hebben een nummer, en via dat nummer kan de sleutel gemakkelijk nagemaakt worden. Ik begrijp eigenlijk sowieso niet zo goed waarom je een foto van een sleutel online zou zetten.”

Lastig

Bij de Utrechtse IJzerhandel W. Pijper zijn ze iets sceptischer. „In theorie zou het kunnen hoor, maar ik denk dat een inbreker toch veel sneller een ruitje ingooit of de deur forceert. Het doel van een inbreker is om zo snel mogelijk binnen te komen. Bovendien is een sleutel namaken aan de hand van een foto wel lastig: er hoeft maar één tiende verschil te zitten in de replica, en hij past al niet.”

Of het zo’n vaart zal lopen met het massaal namaken van je sleutelfoto, valt dus nog te bezien. Maar misschien is het voor de zekerheid tóch beter om de foto voor jezelf te houden. Bewaar de foto goed. Mocht je dan ooit je sleutels kwijt zijn… kun je altijd bij de slotenmaker vragen of ze hem voor je dupliceren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.