Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 4 nov 2016

Onder de loep: 6 verschillende yogavormen

Wie nieuw is in de yogawereld, kan het niet zijn ontgaan: er zijn ontzettend veel verschillende vormen. Iedere vorm heeft een ander effect op je lichaam. Welke past bij jou?

De ene vorm is vooral ontspannend terwijl de andere – heel erg – inspannend is. En laten we de themalessen (Geitjes! Harry Potter!) niet vergeten… Metro Lifestyle somt op:

1. Hatha

Deze vorm van yoga is het bekendst. In deze relatief rustige lessen staan de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama) centraal. Je houdt de houdingen langer aan, wat ontspannend werkt. De docent kletst je door de les heen, die meestal een uur duurt en elke keer weer anders is vormgegeven. Sommige yogastudio’s bieden ook dynamische hathayoga aan: bij die lessen worden de houdingen sneller achter elkaar gedaan.

2. Ashtanga/Vinyasa/Poweryoga

Nu wordt het een heel klein beetje ingewikkeld, want deze yogavormen lijken op het eerste gezicht op elkaar. Zo zijn ze alle drie vrij pittig en niet direct geschikt voor beginnende yogi’s. Het verschil zit hem in de serie houdingen. Zo worden bij Ashtanga telkens vaste series uitgevoerd, zodat je elke les kunt kijken hoe jouw lichaam ervoor staat. Gaat die downward facing dog beter dan vorige week?

Bij Vinyasa wordt de vaste vorm losgelaten en volgen de houdingen elkaar in een vloeiende beweging, op het ritme van je ademhaling. Poweryoga is, zoals de naam al doet vermoeden, ook vrij pittig. Je werkt door de actieve houdingen aan meer kracht in je lichaam. Hallo spierballen!

3. Hot yoga

Bij deze vorm sta je ongetwijfeld te zweten op je matje, want de yogastudio wordt opgewarmd tot wel 40 graden. In deze zinderende hitte doe je de yogahoudingen, wat voor reiniging zou zorgen. Bikram yoga is eigenlijk vrijwel hetzelfde, met als verschil dat die vorm gepatenteerd is dus altijd dezelfde houdingen omvat.

Over de voordelen van hot en Bikram yoga wordt overigens nog weleens getwijfeld. Zo zou de hitte niet goed zijn voor mensen met hartproblemen.

Foto: Getty

4. Yoga Dance Flow

Denk: muziek, ballet en lol. Dat zijn zo’n beetje de kernwoorden van Yoga Dance Flow. Op popmuziek doe je een choreografie die een combinatie is van ballet en yoga. De welbekende yogamatten komen pas later in de les naar voren, als je met een bal aan de slag gaat om je (buik)spieren nog wat extra te trainen.

5. Yin en Restorative yoga

Dit zijn de rustigste work-outs. Yin is de tegenhanger van yang (de actieve lessen). Bij Yin yoga houd je één houding tot wel tien minuten lang aan. Dat is rustgevend, maar kan ook zwaar zijn. De uitdaging zit hem in het comfortabel maken van de pose en zo je spieren rust te geven.

Restorative yoga is heel geschikt voor iedereen met spierpijn of een blessure. Door het gebruik van riemen en blokken (wat enger klinkt dan het daadwerkelijk is), geef je je lichaam de ultieme ontspanning. Ook fijn als je last hebt van een kater…

https://www.instagram.com/p/BHWA3b7hcpG/

6. Thema yoga

Door alle termen kan yoga nog weleens zweverig overkomen. Zonde, want yoga is vooral de flexibiliteit van je lichaam ontdekken en een beetje lol maken. Dat plezier komt ook naar voren in het scala van verschillende themalessen. Zo schreven we eerder al over yogalessen met geitjes (!) in het Amerikaanse Oregon. Ook lessen met asielkatjes zijn in opkomst, waarbij je na afloop de harige viervoeters kunt adopteren.

Maar de nieuwste rage is zonder twijfel Harry Potter-yoga. Dat is alles wat je ervan verwacht: met een toverstok op de mat en poses die zijn omgedoopt tot Slytherin Cobra en Downward Duffy. Wij hebben nog niets gehoord over een Nederlandse variant, maar wachten geduldig af tot een dreuzel het startsein geeft.

Wat is jouw ervaring met yoga? En welke yogavorm zou jij willen uitproberen? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onder de loep: 6 verschillende yogavormen
Sluiten