Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 24 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Help, er is een wereldwijd wijntekort

Slecht nieuws voor wijnliefhebbers en fervente borrelaars. Volgens CNN is er een drastisch tekort aan wijn.

Daling van 5 procent

Volgens de Amerikaanse nieuwszender daalt de wereldwijde wijnproductie dit jaar met 5 procent. En ja, dat kan best een schok zijn voor mensen die maandelijks veel flessen inslaan of vaak wijn bestellen in een café of restaurant. Nieuwsdienst Reuters sprak erover met het hoofd van de International Organization of Vine and Wine, Jean-Marie Aurand.

Schade aan wijnbouw

Jean-Marie legt aan de nieuwsdienst uit dat door de opwarming van de aarde verschillende uitzonderlijke natuurlijke verschijnselen zullen toenemen. De opwarming van het zeewater en de droogte hebben een groot deel van de wijngaarden ernstig aangetast. Maar dit jaar is volgens de wijnkenner een absoluut dieptepunt sinds het begin van deze eeuw. Zo weet hij te vertellen dat met name de wijnen uit Zuid-Amerika (zoals Argentinië en Chili) onder de risicogroep vallen. Want daar daalt de wijnproductie het hardst.

Moeten we ons in Nederland zorgen gaan maken?

Maar moeten we ons in Nederland daadwerkelijk zorgen gaan maken over onze favoriete wijntjes? Metro Lifestyle vroeg het Lars Daniels, wijnexpert bij Perswijn. „Het klopt dat bepaalde gebieden steeds meer moeite krijgen om hun wijnproductie te halen. Dit heeft ook met waterbeschikbaarheid te maken, veel klassieke wijngebieden hebben mindere oogsten achter de rug en de neerslagpatronen en de temperatuur zijn aan het veranderen. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de wijnproductie in die regio’s.”

Wijn genoeg

Zo legt Lars uit dat veel landen in de ‘probleemregio’s’ een klimaat hebben dat in feite te droog is voor klassieke wijnbouw. „Als er veel water wordt gebruikt en er te weinig water uit de natuur terugkomt, dan heb je een probleem.” Maar volgens de expert hoeven we in Nederland niet massaal met een lege achterbak richting de wijnhandel te rijden. „De El Niño’s zorgen al jaren voor extreme droogte en dat is een groot probleem voor de wijnbouw. Dit betekent dat de wijnbouw in delen van de wereld onder druk komt te staan. Maar dit betekent niet dat we ons in Nederland zorgen hoeven te maken om een wijntekort, want er wordt nog wijn genoeg gemaakt.”

Proost, dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.