Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 22 sep 2016 / 07:24 uur

Het fenomeen Oil Pulling, werkt dat nu wel of niet?

Het kan je moeilijk zijn ontgaan de afgelopen dagen: de dames van het foodblog The Green Happiness lagen onder vuur. En hoe. Na hun interview in NRC viel heel (twitterend) Nederland over de foodbloggers.

De weerstand betrof niet alleen hun strenge voedseleisen (geen suiker, brood, zuivel, soja of vetten), ze kregen ook kritiek omdat ze het zogenaamde ‘Oil Pulling’ prediken. Een rondgang op Google en Instagram leert dat Oil Pulling een fenomeen is waarbij je ’s ochtends twintig minuten lang je mond spoelt met olie.

De meiden van The Green Happiness gebruiken hiervoor kokosolie, maar het wordt met verschillende soorten olie gedaan. Is dat nou een beetje te doen? En belangrijker nog: wérkt het ook? Metro Lifestyle ging op onderzoek uit.

View this post on Instagram

We all really know the benefits of coconut oil, so I won't tell you about that one. I will speak about oil pulling, which I re-started recently and I have been loving it. It has so many properties – whitens teeth, refreshens breath, detoxifies, balances hormonal changes, improves your skin, prevents migraines, removes plaque… #coconutoil #oilpulling #health #stayhealthy #detox #whitagram #instagood #inspo #flatlay #like #f4f #humpday #marble #patchouli #instadaily #styleblogger #stayfit #fitness #health

A post shared by IP (@ivana.pirizovich) on

Tandsteen

Blogger Iris Maier ging voor de hype uit en schreef al in 2014 een enthousiast artikel over het ritueel. „Ik heb het ongeveer één à anderhalf jaar gedaan en ik was ontzettend tevreden”, vertelt ze desgevraagd. „Na ongeveer een week merkte ik dat ik een veel betere adem kreeg en na een aantal weken werd ook de vorming van tandsteen veel minder.”

Deskundigen zijn echter nog niet helemaal overtuigd van het effect van Oil Pulling. „Wetenschappelijk is het effect absoluut niet bewezen”, vertelt mondhygiënist Lieneke Steverink. „Ik krijg er best veel vragen over, aangezien dit soort hypes zich snel via social media verspreiden. Wij zijn daar niet altijd even blij mee. Waarschijnlijk kan het niet echt veel kwaad, maar mensen moeten het zéker niet in plaats van het gewone tandenpoetsen gaan doen.”

Zinvol?

Vanessa Hollaar, mondhygiënist en wetenschappelijk onderzoeker in de mondzorgbranche, bevestigt dat beeld. „Waarschijnlijk geldt hier: baat het niet, dan schaadt het niet. Toch kun je je afvragen of het zinvol is.” Met name de tijdsduur die ervoor staat, gaat beide mondhygiënisten wat ver. „Twíntig minuten spoelen?”, merkt Hollaar verbaasd op. „De meeste mensen poetsen hun tanden nog geen eens die twee minuten die ervoor staan. Die dames van The Green Happiness hebben misschien wel érg veel tijd over in de ochtend.” Steverink vult aan: „Ik zou het erg knap vinden als je dat zonder te kwijlen kunt volhouden.”

Toch heeft Iris Maier daar geen problemen mee. „Ik ging in de tussentijd gewoon iets anders doen, dus echt heel lastig in je ochtendroutine is het niet.” Ze verduidelijkt daarnaast dat ze het zéker niet als vervanger van tandenpoetsen gebruikt. „Ik (en ik weet met mij vele anderen) gebruiken het niet zozeer als alternatief voor mondverzorging, maar als ontgiftingsmethode.” En nu het onderwerp zoveel in het nieuws is, wil Iris er juist eigenlijk wel weer mee gaan beginnen. „Ik heb er echt alleen maar positieve ervaringen mee. Ik gebruik veel liever natuurlijke producten dan mondwater met chemische toevoegingen.”

View this post on Instagram

YOU GOT TO LOVE THE COCO😍🌴 Want kokosolie is niet alleen ideaal voor allerlei keuken-experimenten, maar ook goed voor je beautyroutine! Wat kun je er nou allemaal mee? Wij hebben een nieuwe blog op de site met alvast 6 beauty-tips op een rij! P.s. Wist je bijvoorbeeld dat je het ook goed kunt gebruiken als haarmasker? Wat is jouw favo kokos beauty tip?💜 #naturalbeauty #coconut #nutsaboutcoconuts #nieuweblog #thegreenhappiness

A post shared by The Green Happiness (@thegreenhappiness) on

Er is inmiddels wel wat onderzoek naar Oil Pulling gedaan, maar veel is het nog niet. Zo schrijft The American Dental Association dat „door het gebrek aan huidig beschikbaar bewijsmateriaal, Oil Pulling niet wordt aangeraden als aanvullende mondhygiëne, en zeker niet als vervanger voor de standaard mondzorgroutines.” Uit ander onderzoek van de National Library of Medicine blijkt wél een positief resultaat. Dat onderzoek ondervond na één week minder tandplak bij de proefpersonen.

Mager

„Toch zijn twee onderzoeken wel wat mager als duidelijk wetenschappelijk bewijs. Bovendien hadden ze geen controlegroep in hun onderzoek. Ander onderzoek mét controlegroep, vond het verband niet.” Hollaar vult aan: „Als je voorheen nooit spoelde, en dat nu ineens wél gaat doen, is het niet zo gek dat je verschil merkt. Maar misschien kun je hetzelfde effect ook wel met spoelen met water bereiken: dat weten we niet.”

Vooralsnog lijkt Oil Pulling volgens de wetenschap dus nog weinig wonderen te verrichten. Daarnaast geeft Hollaar ons nog een laatste tip mee. „Ze hebben het steeds over ’s ochtends spoelen, maar eigenlijk is het véél belangrijker om ’s avonds de meeste tijd voor je mondroutine te nemen. Overdag heb je veel meer gegeten en tandplak opgebouwd.” Of de hype een blijvertje is? Daarover kan ze kort zijn. „Ik zie het niet gebeuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het fenomeen Oil Pulling, werkt dat nu wel of niet?
Sluiten