Remco Visser
Remco Visser Lifestyle 30 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Nagellak kan overgewicht veroorzaken’

Het lijkt erop dat je in plaats van de nieuwste dieetmethode uitproberen, beter eens je nagellak onder de loep neemt als je wilt afvallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Duke University, in samenwerking met de Enviromental Working Group.

Uit de cijfers kwam namelijk naar voren dat in 49 procent van ruim 3.000 nagelprodukten, waaronder ook manicuresets, het chemische goedje trifenylfosfaat of TPHP gebruikt wordt. Als ingrediënt van nagellak helpt het als je favoriete kleurtje vloeibaar blijft in het potje en daarnaast langer op je nagels blijft zitten. Maar het stofje wordt ook in verband gebracht met hormoonontregeling, met als belangrijkste symptoom obesitas.

Dat komt omdat TPHP valt onder de zogenaamde xeno-oestrogene stoffen. Dit zijn chemicaliën in onze omgeving die dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Het zit naast in nagellak overigens ook in producten als zeep, shampoo, cosmetica en allerlei andere verzorgingsproducten.

Producten

De Enviroment Working Group is in het verlengde van het onderzoek nu een petitie gestart om het gebruik van TPHP te verbannen. Daarnaast is een database geopend, waarin alle merken die het goedje verwerken in hun producten staan vermeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nagellak kan overgewicht veroorzaken’
Sluiten