Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 20 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Met deze 4 tips leer jij beter om te gaan met angst

Of je nu bang bent om in de auto te stappen, zweethandjes krijgt als je nieuwe mensen moet leren kennen of griezelt van presentaties op je werk: angst is ontzettend vervelend.

Gelukkig kan je leren hoe je beter om kunt gaan met deze gevoelens. Metro Lifestyle sprak met coach Nanco Vrijland, die je vier tips geeft.

Angst is normaal

De trainer en coach vertelt vooraf dat af en toe bang zijn bij het leven hoort. „Zonder angst zou je niet overleven, omdat je dan niet kunt zien welke situaties gevaarlijk zijn." Er zijn twee soorten van bang zijn, leert Nanco ons. „Reële en irreële angst: de eerste vorm gaat over angst die terecht is, bijvoorbeeld wanneer je écht in een gevaarlijke situatie bevindt. Irreële angst komt vaak vanuit het verleden: je bent vroeger gebeten door een hond en bent overdreven bang dat dit nu weer zal gebeuren."

https://www.instagram.com/p/BH-CG9zA3zH/

1. Durf de angst te voelen

Nanco: „In het Westen zijn we gewend bij angstgevoelens ‘naar buiten te kijken’ en zowel het probleem als de hulp buiten onszelf te zoeken. En dat terwijl angst één van de vier basisemoties is (blij, bang, boos, bedroefd, red.)!" Bang zijn is dus even normaal als naar de wc moeten of honger hebben, zegt de coach. „Alleen is angst niet een gevoel wat we graag voelen. We hebben ‘angst voor de angst’ en we drukken het daarom liever weg: juist hierdoor komt de angst via de achterdeur extra sterk weer naar binnen… Je kan je angstgevoelens eventjes onderdrukken, maar dit werkt net als een ballon die je onder water wil drukken: hij komt vanzelf weer omhoog."

Door je angstgevoelens onder ogen te zien en duidelijk te stellen waar je bang voor bent (is dit reële of irreële angst?) zet je al de eerste stap, vertelt de angstcoach. „Wanneer je je angst niet erkent en je ‘enge’ situaties uit de weg gaat, wordt je leven steeds kleiner. Hetgeen waar je bang voor bent wordt namelijk niet minder eng als je het niet doet, integendeel: je wordt juist banger. Het werkt eigenlijk net zoals het onderdrukken van je honger. Je kan even naar de televisie gaan kijken zodat je het even vergeet, maar zodra je na een kwartier stopt heb je hoogstwaarschijnlijk nóg meer honger."

2. Ga eens buiten je comfortzone

„Natuurlijk niet met té grote stappen: als je niet durft te zwemmen in de zee ga je eerst pootjebaden. Zo bouw je het stapje voor stapje uit." Als te te snel over je angst wil komen, loop je sneller het risico te eindigen met wéér een slechte ervaring, vertelt Nanco. Heb je bijvoorbeeld rij-angst? Ga eerst een klein stukje touren in een bekende omgeving (of een parkeerplek), met iemand die je vertrouwt naast je. Bouw dit langzaam uit.

3. Praat erover

Iedereen heeft angst(en): wanneer je dit beseft, kan je erover praten met elkaar. Nanco: „Dat maakt dat je je minder slecht voelt over je eigen gevoelens. Misschien is die bijdehante collega wel heel erg bang voor spinnen!" Volgens de coach kunnen gesprekken over je angsten met vrienden en kennissen, helpen je meer rust te geven. „Juist door over je angst te praten, in plaats van het weg te drukken, verliest het aan kracht. Het mag er dan zijn! Bovendien: je kunt niet altijd alleen maar sterk en zelfverzekerd zijn."

4. Eet, drink en leef zo gezond mogelijk

„Er is veel gepubliceerd over het effect van voedsel op onze gemoedstoestand. Logisch, want lichaam en geest hangen met elkaar samen." Geen zorgen, je hoeft niet meteen alle alcoholische versnaperingen en zoete lekkernijen te laten staan volgens de coach. Maar het kan wel ontzettend helpen om een zo gezond mogelijke levensstijl te onderhouden, zegt Nanco. „Voedsel is de brandstof van ons lichaam en het heeft dus zeker een invloed op hoe je je voelt. Als je vier weken alleen maar patat eet zal je je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder goed voelen dan wanneer je veel groentes eet en af en toe sport."

„Je zult bange gevoelens niet uitsluiten met gezond voedsel, maar het kan er wel aan bijdragen dat de angst een acceptabele omvang krijgt. Hierdoor doe je er juist je voordeel mee, in plaats van dat de gevoelens je verlammen." Pak eens vaker de fiets, eet je groentes en drink genoeg water. Je zult merken dat je hierdoor al een stukje beter in je vel zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.