Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 8 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Waarom je vanaf nu 10.000 stappen wilt zetten

We lezen het overal: 10.000 stappen per dag zetten, is hartstikke gezond. Maar waarom eigenlijk? En waar komt dat getal vandaan?

Als je een activity tracker draagt of een stappenteller gebruikt, wordt vaak de ‘magische’ 10.000 stappen per dag als doel aangehaald. Dat klinkt als veel, maar valt in praktijk vaak best mee.

Reken maar mee: gemiddeld zet je ongeveer 6000 stappen per dag. Met een half uurtje extra bewegen scoor je er zo’n 4000 bij. De 10.000 stappen is daarom een alleraardigste redenering.

Er gaan veel verhalen de rondte en allemaal lijken ze uit Japan te stammen. De Japanse arts Yoshiro Hatano rekende uit wat de minimale hoeveelheid beweging per dag was om voldoende te bewegen en drukte dit uit in een aantal stappen. Dit zou die 10.000 zijn. Maar volgens BBC heeft het verhaal een meer commerciële insteek. Met de Olympische Spelen van 1964 in het verschiet, werden stappentellers in de jaren 60 plots heel populair. Eén bedrijf speelde er slim op en ontwikkelde de zogenoemde manpo-kei, een 10.000 stappenteller.

de cijfers

Uit verschillende medische onderzoeken blijkt dat het dagelijks zetten van 10.000 stappen eigenlijk effectiever is voor je gezondheid én om vet te verbranden dan bijvoorbeeld fitnessen. Met fitness verbrand je namelijk vooral koolhydraten. In cijfers: met lopen verbrand je 520 calorieën per uur en de verbranding start na zo’n 2200 stappen.

Hoe het ook moge zijn, bewegen is gezond en extra bewegen des de meer. Die 10.000 zijn zo gek nog niet. Tijd om stappen te zetten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom je vanaf nu 10.000 stappen wilt zetten
Sluiten