Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 18 jun 2015
Leestijd: 4 minuten

‘Skinny shaming is gewoon pesten’

‘Wat een zwaar ondervoed gratenpakhuis’ en ‘Je zou haar spontaan een voedselpakket willen aanbieden of mee naar de snackbar willen nemen voor een vette hap’. Het zijn slechts een paar reacties onder het nieuws dat een advertentie voor modehuis Saint Laurent is verboden omdat het (Nederlandse) model Kiki Willems te mager zou zijn. De opmerkingen zijn niet mis te verstaan en keihard, waarmee na het zogeheten fat shamen (het aanvallen van modellen met een maatje meer) nu steeds vaker aan skinny shaming wordt gedaan.

Lees ook: Modeoclumn Sigrid Stamkot: Enórm drama

Een slechte ontwikkeling, vindt Bianca Toeps van modellenblog Fashionmilk, die er een blog aan wijdde. „Alle fatsoen ontbreekt. Of je de foto van Kiki nou mooi vindt of niet, daar valt met argumenten over te discussiëren. Wat me stoort is dat mensen dingen roepen als ‘Auschwitz-slachtoffer’ en ‘je kan beter een skelet met een pruik gebruiken!’. Dat is in mijn optiek gewoon pesten.”

Ongezond

De plus size-beweging is inmiddels in opstand gekomen tegen het fat shaming, en steeds vaker lijken dikkere modellen te worden ingezet, en het gebruik ervan van alle kanten te worden toegejuicht. Nu het tegenovergestelde lijkt te gebeuren, blijft het vooralsnog betrekkelijk stil aan de kant van de dunne mensen. Toeps: „Van skinny shaming lijken mensen minder te beseffen dat het pijnlijk is. In de ogen van veel mensen is dun zijn een keuze, of anders toch in ieder geval een geluk. Ze staan er niet bij stil dat hun opmerkingen kwetsend kunnen zijn, dat er mensen zijn die van zichzelf dun zijn en geen grammetje kunnen aankomen, en dat wellicht ook niet altijd even fantastisch vinden. En als dun persoon blij zijn met je lichaam lijkt al helemaal uit den boze. Dan komt het semi-bezorgde legertje mensen weer zeggen hoe ongezond dat wel niet is, en dat de dunne persoon in kwestie toch echt eens naar de dokter moet.”

Lees ook: Slechte illustraties van mode zijn internethit

Mariska Becker (33) kan er over meepraten. Als dun meisje, zeker in de puberteit, moest ze meermalen aanhoren dat ze ‘eens iets moest gaan eten’. „Ik heb ooit meegemaakt dat een werkgever aan de wc-deur stond te luisteren of ik mijn eten niet uitspuugde. Ik had net een heel stokbrood met ei, ui en mayo op, in hetzelfde tempo als mijn collega’s een ciabattabroodje aten. Hij vond het maar vreemd dat ik zoveel at, zonder aan te komen. Ik weeg nu 43 kilogram en dat is voor mijn doen zwaar, aangezien ik nooit over de 40 heen kom. Ik kan eten wat ik wil; ik kom geen gram aan.”


Mariska Becker (FOTO: VINCENT VAN DORDRECHT)

Dat hele skinny shaming vindt ze ook maar een vreemde term. „Maar fat shaming net zo goed. Dat klinkt alsof je je ergens voor moet schamen.”

Ook zij stoort zich aan de botheid van de reaguurders. „Laatst was er een gespierd meisje dat zwanger was, maar waar je het niet aan kon zien. Zij kreeg toch een bak ellende over zich heen! Iets later las ik een bericht over een Youtube-training waarmee je snel afviel. Een vrouw reageerde eronder met de vraag of er zulke filmpjes ook bestonden voor iemand die zwaarder wil worden, daar had zij behoefte aan. Ze moest niet zeuren en gewoon wat meer eten, zo werd er gereageerd. Maar je kunt zoveel eten als je wilt, het werkt gewoon niet.”

Lees ook: Mutsendief zorgt voor eerste misdrijf in 50 jaar

Vaak laat Becker de kritiek voor wat het is, voelt ze niet de behoefte te reageren. Waarom eigenlijk niet? „Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Een enkele keer doe ik het wel, dan leg ik wat uit. En, eerlijk, ik betrap mezelf er ook op dat als ik een dik iemand bij de McDonalds zie, ik ook wel eens denk: ‘Laat je patatje maar even staan’.” Het zou wellicht goed zijn om meer tegen het skinny shaming in te gaan, zo denkt ze. Niet alleen zij, maar ook organisaties. „Als mensen te dik zijn, zeggen mensen dat ze moeten stoppen met eten en klaar. Maar bij dunne mensen worden er gelijk allerlei ziektes als anorexia en boulimia aan gehangen. Meer bewustzijn over het feit dat dun zijn ook niet alles is, zou goed zijn.”

Respect

Zolang er nog social media zijn, heeft ze er een hard hoofd in dat skinny én fat shaming de wereld uit worden geholpen. „Je houdt het nu eenmaal niet tegen. Besteed er als media dan maar geen aandacht aan, want het slaat toch om naar het negatieve. We moeten af van dat perfecte plaatje van de mooie lijf en die lange blonde haren, dat in de media zo vaak wordt getoond. Heb respect voor de natuur. Mensen zijn er nu eenmaal in alle vormen en maten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.