Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 30 apr 2015 / 11:30 uur

Kevers en walvisbraaksel in je beautyproducten

Heb je ooit wel eens nagedacht hoe die nagellak zijn subtiele glans krijgt? Waar de glitters in je lipstick vandaan komen? Aan de andere kant… wil je dat wel weten?

Lipstick en nagellak

Zie je op het label van je nagellak of lipstick carmine of cochineal staan? Dat klinkt sjiek, maar eigenlijk is het gewoon rode kleurstof die is gemaakt van de Cochineal, een keversoort. Hiervoor worden ze verdronken in heet water, gedroogd en tot poeder vermalen.
Liever geen dieren op je lip? Let dan op het woord pearlescence. Een duur woord voor vissenschubben, die zorgen voor een subtiel glimmertje in je nagellak en lipstick. De schubben zijn meestal afkomstig van haring.

Lees ook: School vindt spaghettibandjes te sexy

Lip plumbers

Met dank aan Kylie Jenner zijn opvallend opgezwollen en getuite lippen een hit. Er bestaan speciale middelen om dat resultaat te krijgen, maar een lip plumber draagt ook een aardig steentje bij. Het ingrediënt uit je lipstick dat zorgt voor die volle lippen is echter bedenkelijk spul. De zwelling wordt namelijk in sommige gevallen veroorzaakt door oleoresin capsicum. Niet bekend met de term? Dan vast wel met het woord pepperspray. Het zit er in kleine mate in, maar toch.

Lees ook: Modecolumn Sigrid Stamkot: Dat witte T-shirt

Parfum

Veel van de geuren in een parfum komen af van planten en bloemen, maar er zitten ook wat minder gemakkelijk te definiëren ingrediënten bij. Castoreum, bijvoorbeeld. Een goedje dat uit de klieren bij de anus van bevers of muskusratten wordt gehaald.
Ook lekker voor een ruikje: walvisbraaksel. Geloof het of niet, maar de inhoud van de darmen van het beest krijgt, eenmaal gedroogd, een geur die wordt gebruikt in dure parfums. Geruchten gaan dat Chanel en Dior er gebruik van maken.

Lotion

Zorgt je bodylotion voor een subtiel glansje? De kans bestaat dat er, net zoals in nagellak en lipstick, haringresten bij de ingrediënten horen. Daarnaast kan er stierensperma in zitten, omdat dit goedje water bindt en ook zorgt voor een sterke glans.

Lees ook: Shampoo Jennifer Aniston komt steeds dichterbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kevers en walvisbraaksel in je beautyproducten
Sluiten