Elena van Doorn
Elena van Doorn Lifestyle 5 mrt 2015 / 09:59 uur

#TheDress en eigenaar onthullen de ware kleur

Ondertussen weten we de waarheid over de kleur van de meestbesproken jurk van het internet. Hij is blauw met zwart. Niet goud en wit, niet blauw en goud en zeker niet wit en zwart. Het is de jurk die de wereld in tweeën splitste en op het hoogtepunt van de discussie werden er 11.000 tweets per minuut het internet opgeslingerd over #TheDress.

Al eerder deze week kwam de waarheid naar buiten, namelijk dat de jurk toch echt blauw met zwart is. Voor degenen die daarmee nog niet overtuigd waren, verscheen de eigenaresse van de controversiële jurk op Amerikaanse televisie.

De waarheid

De eigenaar van de jurk onthulde dinsdag in de Amerikaanse talkshow The Ellen Show de ware kleur van de jurk en samen met haar familie besprak ze met Amerikaanse talkshowhost Ellen Degeneres de bizarre discussie die afgelopen vrijdag viral ging over de hele wereld.

‘Familie uiteengedreven’

Het begon allemaal met een post op Tumblr waar de Schotse Caitlin McNeill de vraag stelde: ‘Jongens, welke kleur is deze jurk?’ Al snel werd de foto duizenden keren gedeeld op Twitter. "We hadden het zelf al weken over deze jurk en het dreef onze familie uiteen," vertelt McNeill aan Ellen.

Dé jurk

Uiteindelijk verwelkomt Ellen de jurk en de eigenaar Cecilia Bleasdale uit het Britse Lancashire en daarmee is de goudwitte bubbel dan echt gebarsten. De jurk kocht Cecilia voor haar dochters bruiloft. Ze vroeg haar dochter via een foto welke jurk ze moest dragen, waarop dochter Grace antwoordde: "de goud-witte jurk" en daarmee begon de verwarring. Beiden verklaarden elkaar voor gek en daarom werd de rest van de familie om hun mening gevraagd.

Lees ook: Goud-witte jurk… of toch blauw-zwart?

Het kersverse bruidspaar kwam eerder terug van hun huwelijksreis om in het Amerikaanse tv-programma te verschijnen en dus ontvingen de twee een luxe nieuwe huwelijksreis kado, plus een ‘schamele’ 10.000 euro om "een goede start te maken met hun leven samen". Ook ontvingen alle gasten ondergoed, voor de helft in de kleuren goud-wit en voor de helft in blauw-zwart.

Waarom de ene persoon een blauw/zwarte jurk ziet en de ander een wit/gouden kan meerdere redenen hebben. Ten eerste is het afhankelijk van het licht. Mensen die de foto op een scherm zien kunnen beinvloed worden door de eigenschappen van dat scherm. Ten tweede is daar de leeftijd van de kijker: hoe ouder je wordt, hoe geler de lenzen in je ogen worden en hoe minder goed de kleur blauw er doorheen komt. Tot slot zouden ook kleurenblindheid en interpretatie en rol kunnen spelen. Dat verschilt per persoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
#TheDress en eigenaar onthullen de ware kleur
Sluiten