18 juni 2017 om 22:37
Lezerscolumn van: Neeltje van den Enden
Neeltje van den Enden

Mens & Maatschappij

Dikke billen met maatje 48

Deze column in de krant?
25

Ja, het is weer SALE! Enigszins opgewonden stap ik op mijn fiets richting de Grote Markt. Overal hangen gillende rode posters: SALE 50%! Dit is het walhalla voor bijna elke vrouw: goedkope kleding/schoenen/accessoires voor minder dan de helft van de prijs! Met een glimlach stap ik een winkel binnen en zoek enthousiast de hoek met de SALE. 'Oh, dat is een leuk shirt! Nee, die is nog leu-ker!'. Nog voordat ik het shirt uit het rek wil pakken, kijk ik toch even stiekem naar de maat. 'Chips, deze is te klein... Tjeetje, die ander ook... Ahhhh nee, deze ook al..!'. Teleurgesteld kijk ik nog even bij de andere rekken. Ook daar hangen de mooie kleine maatjes. Mijn maat hangt er helaas niet tussen...

Daar sta ik dan, met mijn maatje 46/48. De SALE is leuk, hoor. Sterker nog, de SALE is geweldig, maar vaak alleen als je een gangbare maat hebt. Ik mag dan wel gezegend zijn met een behoorlijke billenpartij, maar daar horen de andere voluptueuze rondingen ook bij en dat is nou net wat niet binnen de SALE past. Hoe vaak ik mij niet in een XL heb proberen te wurmen, zonder dat deze paste, zijn bijna ontelbaar. Een XL lijkt bijna een Chinees maatje XL, geen Europees maatje XL. Ik hoor jullie trouwens denken: waarom doe je er dan niet wat aan? Ga afvallen, ga naar de sportschool, ga wandelen, of eet gewoon minder. Ja, jullie hebben gelijk, alhoewel: ik voel mij verder wel lekker bij dit gewicht. Ik heb al meer dan 10 jaar dit gewicht. Het misstaat mij ook niet.

Wat ik nog steeds niet snap, is het feit dat de kledingindustrie daar niet op inspeelt ,ondanks dat steeds meer mensen een maatje XXL of 46/48 hebben. Ja, ze spelen er wel enigszins op in: standaard kleding, of shirts met schreeuwde teksten over vakanties of foto's van bootjes in Indonesië, of zo, maar echte leuke kleding? Nee, dat is anno 2017 nog steeds niet te vinden. Veel kledingzaken gaan tot het Chinese maatje XL of maat 44, daarna stopt het.

Volgens de hedendaagse trend mag ik blij zijn met mijn grote gezegende billenpartij, maar aangezien ik deze niet leuk kan kleden, moet ik het toch blijven doen met broeken en/of rokken mét elastiek, de shirts met foeilelijke opdrukken, en de 3/4 legging die 'zo leuk' onder een rokje staat. Op zich niks mis mee, hoor, maar waar zijn de winkels voor the BIG MODERN BEAUTIFUL WOMAN, die tevreden in haar vel zit en ook wil genieten van de SALE? Want wat zullen wij stralen in een mooie betaalbare blouse of rok. Ja, geloof mij, BIG kán beautiful zijn. Echt!

25