Waarom ‘ik heb geen tijd’ een dikke leugen is

Mee-Ling 14 feb 2017

In het hedendaags leven waar we onszelf zoveel verwachtingen en verplichtingen opleggen – als we de druk en invloed van de externe wereld voor nu maar even wegdenken – hebben we de sterkste neiging dan ooit om te zeggen dat we geen tijd hebben. Door al de steeds dichter bij elkaar staande bomen zien we het bos niet meer en schuilen we steeds vaker onder het spijtige zinnetje van ‘ik heb geen tijd’. Op deze manier proberen we te ontkomen aan bepaalde uitdagingen en confrontaties die we eigenlijk wel willen aangaan maar waar de drempel wel hoog kan liggen en het uiteindelijk ervoor kan zorgen dat er niks van terecht komt.

Wees nou eerlijk, wie van ons was niet weleens een keer schuldig geweest aan het structureel overslaan van sport workouts, het uitstellen van een vooraf uitgestippelde wereldreis of het afzeggen van een etentje met vriendinnen dat al het zoveelste keer verschoven is, omdat we simpelweg ‘het te druk hadden’. Eigenlijk weten we diep van binnen dat het zogenaamde gebrek aan tijd niet de voornaamste boosdoener is dat ons weerhoudt bepaalde dingen te doen.

Als we eens even goed over nadenken, heeft het toevlucht vinden in de zin ‘ik heb geen tijd’ maar met één ding te maken: prioriteit. Hoeveel waarde hechten we aan iets? Willen we er überhaupt de nodige moeite en tijd in steken? Iets wat we echt belangrijk vinden, laten we niet strijden met de tijd. Zeggen dat je geen tijd hebt, is dan ook slechts een smoes. Het bestaat niet, maar prioriteiten stellen wel. Laat je niet meesleuren in het dagelijkse spiraal van bezigheden die 0-toegevoegde waarde hebben en totaal niet aansluiten bij jouw doelen en interesses. Je zult opkijken hoeveel tijd je eigenlijk tot je beschikking hebt wanneer je onnuttige dingen zoveel mogelijk vermindert en de hieruit vrijgekomen tijd steekt in de dingen die er wel toe doen.

Dus de volgende keer dat je weer tegen jezelf zegt dat je het druk hebt, vraag jezelf dan af of hetgeen in kwestie prioriteit heeft of niet. Als je echt iets belangrijk vindt en er prioriteit aan geeft, dan doe je er alles aan om hier tijd voor vrij te maken. Of het nou gaat om relaties, vriendschappen, je carrière of iets anders – je hebt altijd tijd voor de dingen die jou prioriteit hebben. En onthoud als prioriteit dat je evenveel uren op een dag hebt als Minister-President Rutte of Beyoncé!