Bejaardenrock in Nijmegen

koppie233 17 nov 2017

Imiddels is de kaartverkoop alweer begonnen voor 2018, maar in 2017 stonden Axl en cohorten ook al in Nijmegen. Dus extra lekker om nog even terug te kijken, en zeker als je weer mag gaan genieten van een stel hoogbejaarden in een samenstelling die je nooit meer dacht te mogen beleven. Woensdag 12 juli was het zover. Tijd voor schreeuwende ouwe mannen, melodieuze deuntjes, hypnotiserende vingers over het fretboard, vliegend bier, pistolen en rozen. Met andere woorden: Guns N’ Roses. 20 jaar na de breuk tussen Axl Rose, Slash, Gilby Clark en Duff McKagan, stonden 3 van de 4 leden weer naast elkaar op het podium. Slash lijkt geen jaar ouder te worden, nog steeds staat de gitaar virtuoos met een open geknoopte blouse en een gestolen hogehoed op het podium.

Axl Rose is door de jaren heen wel wat dikker geworden, een gezicht dat vol gespoten is met botox, maar wat een dijk van een stem heeft deze hoogbejaarde man. Zo’n 65.000 man stond te wachten op deze bejaardenrockers, nieuwsgierig of zij hun glorietijden al voorbij waren. Een dag voor het optreden werd bekend gemaakt dat het programma om werd gegooid. De Guns, die aanvankelijk 2 uur zouden spelen, spelen 3,5 uur vanavond. Terugdenkend aan de jaren 90, toen de mannen in hun piekdagen zaten. Axl Rose had er toen nog weleens een handje van om te laat te komen, of een optreden abrupt te stoppen omdat het publiek, de organisatie of zijn eigen bandleden hem aan het irriteren waren. Het publiek was angstig, zou Axl het weer vertikken om op tijd te komen? Niks bleek minder waar, om half acht precies galmde het intro van Looney Tunes, gevolgd door the Equalizer van Harry Gregson-Williams.

Op het moment dat de eerste rauwe tonen van Slash door de luidsprekers galmde, begon het publiek te springen. Het feestje barste aardig uit zijn voegen al was het geen, zoals bij Rage Against The Machine op Pinkpop, een aardbeving. De mannen speelden alle hits, elk nummer wat je wilde horen kwam voor bij. Met als klap op de vuurpijl dat Agnus Young, frontman van AC/DC, het podium op kwam om twee knallers van AC/DC te spelen. Guns N’ Roses is hun glorietijd wel een beetje voorbij, en dat was te merken aan de gemiddelde leeftijd van het publiek. Ondanks dat, er werd een super strakke set van 3,5 uur neergezet met heel veel muziek en weinig geouwehoer. Ondanks dat ze hoogbejaard zijn, kunnen ze het nog steeds!