De voedselindustrie

Jacqueline van de Logt 17 okt 2017

Eén van onze eerste levensbehoefte. Vroeger moest men het met weinig doen, maar was het wel vers en onbewerkt. Oerfood. Het lijkt weer terug te komen. Althans er is weer een nieuwe hype. Genaamd food designing; lekker een bordje met gebakken sprinkhaan op een bedje van algen. Betekend dit een kentering in ons relatieve ongezonde eetpatroon van de Westerse samenleving? Daar waar de steden grote impact hebben op de lokale voedselproduktie. Waar men de kaasboer moet zoeken en je overladen wordt met nutellashops, Dunkin Donuts, McDrek enzovoorts. Ook de levensmiddelen in de supermarkt met keurmerken van ‘gezond leven’ zitten vol met geraffineerde suikers en andere chemicaliën om de houdbaarheid te verlengen. Toen kwamen er ineens de green health meisjes en consorten die menig boeken over de toonbank lieten gaan om ons te laten geloven dat smoothies echt übergezond zijn. Een smoothie zit boordevol suikers. En men vergeet gemakshalve te vermelden dat de essentiële vezels verloren gaan tijdens het persen. In een flesje vitaminewater zit maar liefst 6 suikerklontjes. Kunnen wij als consument iets doen aan ons eetpatroon waar we vaak belazerd worden? De wereldbevolking bestaat inmiddels uit 500 miljoen obese. Schrikbarend. Zeker kunnen wij dat. Ons lichaam hunkert naar natuurlijke voeding, voldoende vitamines, mineralen, vetten en eiwitten. Er zijn lifecoaches die beweren dat door een positieve mindset je ziektes kunt overwinnen. Ik zie mezelf al zitten op de bank, lurkend aan een fles rum en pakje sigaretten wegpaffend met een big smile. Daar word de big pharma vast heel blij van, maar ik houd dat niet lang vol. Wat wij moeten doen is de Dora hagelslag en de macaronimixkruiden niet kopen en gewoon weer terug naar de basis. Minder vlees eten zou ons ook niet misstaan. Als je beseft dat er in een dorp waar kippenboeren zijn er net zoveel fijnstof in de lucht hangt als in een stad waar de scooters je voorbij razen. Economen pleiten voor meer export. Ondanks dat de milieugrens allang is overschreden. We zijn al exportland nr. 2 van de wereld. Groente en fruit prima, maar geen vlees en zuivel. Er moet een nieuw businessmodel komen. Ik besef dat biodiversiteit lastig is, maar u wilt toch ook dat de kinderen van onze kinderen een onbespoten appel kunnen plukken. Oh, en meneer Rutte. Wat dacht u van Vettax. En suikertax in plaats van btw op groente en fruit. U bent toch ook voor een goed gezond leven. Zag u onlangs u fiets nog parkeren bij ons koninklijk huis.