Help Maaike tegen MS

Maaike Alblas 7 jun 2024

Maaike (29) vertrekt in november naar Mexico voor levensveranderende HSCT-behandeling.

Maaike, 29 jaar oud en woonachtig in Daarlerveen, maakt zich klaar voor een reis naar Mexico in november dit jaar. Daar zal ze een HSCT-behandeling (Hematopoietische Stamceltransplantatie) ondergaan, een hoopvolle en ingrijpende medische procedure die haar ziekte, Multiple Sclerose (MS), zal stoppen. Deze behandeling verschilt aanzienlijk van de reguliere MS-medicatie die ze al heeft geprobeerd, welke alleen de symptomen remt maar de ziekte niet stopt.

Sinds haar 16de jaar leeft Maaike met MS en heeft ze talloze soorten medicatie geprobeerd. „Helaas werken ze allemaal maar tijdelijk, het is wachten tot de MS weer actief wordt”, zegt Maaike. Haar dagelijkse leven wordt getekend door voortdurende pijn, vooral zenuwpijn in haar benen, en extreme vermoeidheid. Haar klachten variëren per dag, maar de pijn is een constante factor. „Soms gaat het goed, dan heb ik minder klachten en dan geniet ik ook meer.”

In Nederland ‘te goed’

HSCT is een behandeling die de activiteit van MS stopt. Hoewel deze behandeling sinds kort ook in Nederland beschikbaar is, komt Maaike hiervoor niet in aanmerking. „In Nederland vinden ze mij nog te ‘goed’. Wanneer mag het dan wel? Als ik niet meer kan lopen, ben ik te laat”, vertelt Maaike gefrustreerd. „Ik wil niet weer iets proberen en afwachten wanneer het misgaat. Mijn ziekte is erg agressief en ik wil dat het stopt. Ik wil niet elke dag bang zijn voor de dag dat ik niet meer kan lopen.”

Vastberaden om haar ziekte een halt toe te roepen, heeft Maaike zich aangemeld voor een HSCT-behandeling in Mexico en is ze goedgekeurd. Maar er is een groot obstakel: de behandeling moet volledig zelf betaald worden.

‘Hoop dat het me gaat lukken’

Enige tijd geleden is Maaike gestart met een crowdfundingcampagne via GoFundMe. Ze probeert 65.000 euro in te zamelen om de behandeling te bekostigen. „Het is ontzettend veel geld, maar ik hoop dat het mij gaat lukken en dat ik de behandeling uiteindelijk kan betalen”, zegt Maaike.

Wil jij Maaike helpen zodat ze een HSCT-behandeling in Mexico kan krijgen om haar ziekte te stoppen? Je kunt haar actie vinden op GoFundMe onder de naam: ‘Help Maaike tegen MS’.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties