Druk met (in)drukken

Jolieke van der Rest 22 mei 2024

De geur van mijn nieuwe leasewagen begint zich langzaam te vermengen met de aanwezigheid van mijn lunch die zich in de vorm van een luchtige herinnering aan mij opdringt. Tijd om naar huis te gaan en snel ook.

Eindelijk doemt de oprit op en ik haast mij naar binnen. Ik trek de deur van de kleinste ruimte open, plof neer en… ‘piep’. Ik heb alweer een berichtje binnen. Terwijl ik er snel doorheen scrol haal ik opgelucht adem, terwijl ik met een schuin oog kijk naar de oldskool maar o zo noodzakelijke verjaardagskalender die zich subtiel aan mij opdringt samen met de geuren van wijlen mijn Caesar-salad.

‘Kak!’, denk ik, ‘tante Hetty is jarig!’ en als ik snel terugreken vanaf het erbij gekrabbelde geboortejaar wordt ze nog 70 ook. Snel breng ik mijn telefoon op grote hoogte, zet mijn happy birthday face op en deel mijn feestvreugde met haar middels een sfeervolle selfie. Maar daarmee kennelijk ook het zicht op mijn Caesar-salad met iets te veel dressing en een wit broodje of wat daar nu nog van over is. Oeps, daar had ik in alle haast niet aan gedacht. Dat is nog eens een beroerde boodschap…

Rust, reinheid en regelmaat

En zo kan ik nog wel meer momenten noemen waarin ik maar al te graag te veel indruk(ken) wil maken en krijgen tegelijk. Ja ja, want wat zijn we toch allemaal druk met druk zijn. En dat terwijl onderzoek uitwijst dat we enkele decennia geleden even druk waren of lees: evenveel vrije tijd hadden. We werkten toen beduidend minder of niet. Buitenshuis bedoel ik dan, want binnen de hoekstenen van de toenmalige samenleving waren we maar al te druk bezig met het managen van de rust, reinheid en regelmaat. Daar draaiden we onze hand niet – of juist eigenlijk wel – om voor sokken stoppen, groenten wecken en de was bleken. Maar toen konden we ons natuurlijk nog niet bedienen van het gemak van wasmachines, vaatwassers en andere huishoudelijke helden om ons leven makkelijker te maken. Daarentegen deden we wel meer aan het huishouden.

Compensatie chillen

Nu houden we vaker huis in de vorm van festivals, tripjes met de dinnies, compensatie chillen in de sauna en alles wat zich daar tussendoor afspeelt. Of het nu een Teams-meeting is bij de gate net voordat je gaat boarden, je phone checken in de kleedkamer van het wellnessresort of voordat je naar het festival gaat nog even een 10 km trainen voor de halve marathon met een yogapodcast op.

Seize the day

En dit alles terwijl we een maaltijd bestellen via Uber Eats, online nieuwe sokken shoppen en de was in de droger bedienen via een app. Zo, en dan ga ik nu even deze column uploaden, voordat de file bijna is opgelost en dan rijd ik snel weer verder. Nee, voor mij nooit meer een Caesar-salad, maar helaas ook geen Seize the day

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties