Van zwarte en witte herinneringen tot een regenboog van verandering

Arnold Bergmans 14 apr 2024

66 jaar lijkt een eeuwigheid, een tijdspanne gevuld met een oceaan van veranderingen en avonturen. Ik herinner me nog de dagen van zwart-wittelevisies, toen elke zender een wereld van monochroom vermaak opende. De telefoon, een imposante aanwezigheid in de gang, was onze enige verbinding met de buitenwereld.

En betalen? Dat was een kwestie van tellen, van munten die door onze vingers gleden als de herinneringen aan lang vervlogen tijden.

Maar oh, hoe de wereld is veranderd. Als een symfonie van technologische vooruitgang, hebben de afgelopen decennia ons leven omhuld met een warme deken van innovatie. Kleur explodeerde op onze televisieschermen, als een regenboog die de grauwe wereld transformeerde tot een levendig spektakel. En de telefoon? Die verhuisde van de gang naar onze zakken, van een apparaat dat ons bond aan een plek naar een instrument dat ons vrijheid gaf in communicatie.

Ontdekking

Maar de verandering beperkte zich niet tot onze woonomgeving. Nee, het strekte zich uit tot de kern van onze samenleving. De pensioenleeftijd, eens een verre horizon, schoof op als een verlegen zon die haar stralen steeds langer over ons leven verspreidde. En terwijl we ouder werden, reisden we door de geschiedenis van vervoer. Auto’s werden meer dan metalen machines; ze werden onze metgezellen op de wegen van het leven. Fietsen, vliegtuigen, boten – elk een stap in ons eindeloze avontuur van ontdekking.

Maar sommige dromen veranderen niet. Ik denk aan voetbal, dat ritmische ballet van passie en kracht. En terwijl onze lokale teamnamen samensmolten en veranderden, bleef de droom van glorie op het veld branden als een onvermoeibare vuurtoren in de duisternis. ADO en Holland Sport werden ADO Den Haag, maar de hoop op een kampioenschap van Nederland bleef als een fonkelende ster aan de horizon.

Geest van verandering

En wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: zelfs in de komende 66 jaar zal de wereld blijven draaien, zij het misschien in een iets rustiger tempo. Maar de geest van verandering zal altijd blijven waaien als een verfrissende bries door onze levens, ons aansporend om te blijven dromen, te blijven ontdekken en te blijven genieten van elk moment dat dit prachtige leven ons biedt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties