Vreemde taal is zeg maar mijn ding

Esther Stroucken 11 apr 2024

Deze week besloot ik, na jarenlange afwezigheid, mij maar weer eens naar de bibliotheek te begeven. Een zeer vriendelijke bibliothecaris verwelkomde mij en vroeg mij uit pure interesse, daar ga ik tenminste van uit, wat mijn beweegreden was voor deze hernieuwde kennismaking.

„Tja, ik vind dat ik maar weer eens wat meer moet gaan lezen”, was mijn weinig overtuigende antwoord.

Mijn doel voor die middag was Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden (SMART): kies in een tijdsbestek van 30 minuten drie boeken die enige literaire waarde hebben. Mijn doel werd behaald. Binnen 30 minuten verliet ik de bibliotheek met drie ‘oude bekenden’ in mijn tas: Tommy ‘Joe Speedboot‘ Wieringa, Simone ‘De Reünie‘ van der Vlugt en Paulien Cornelisse, die ik eigenlijk alleen van tv-optredens ken.

Aangezien taal haar (Pauliens) ding is, maar ook zeker mijn ding, besloot ik die namiddag Paulien bij de hand te nemen. Liggend in mijn hangmat genoot ik van situaties die zij schetst en op onnavolgbare wijze analyseert. Herkenning en ‘hoe krijg je het verzonnen?’ wisselden elkaar af tijdens het lezen van haar verzamelde columns. Wat een goed begin van mijn literaire doorstart!

Meertalig klimaat

Even voor de duidelijkheid, mijn hangmat hangt al bijna 30 jaar op Aruba. Om misverstanden te voorkomen, ik lig niet alleen in die hangmat, ik werk als docent Nederlands op dit prachtige eiland. Prachtig, niet alleen vanwege het tropische klimaat, maar vooral door het meertalige klimaat: Papiamento, Spaans en Engels worden hier veel gesproken. En het Nederlands dan? Het Nederlands is een beetje de vreemde eend, of beter gezegd de vreemde taal op het eiland. Een taal die je op school hoort en op radio Fresh FM.

Die vreemde taal gecombineerd met de meertaligheid van onze leerlingen leidt soms tot interessante ‘Pauliniaanse’ analyses. Zo vroeg ik ooit aan een van mijn leerlingen (beginnersniveau): „Hoe heet jij?” Waarop deze verontwaardigd antwoordde: „Juffrouw ik HATE niemand.”

Nederlands als vreemde taal is zeg maar mijn ding!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties