Moedeloos

Else Santink 5 apr 2024

In het voorjaar hebben mensen behoefte aan schoonmaken. Het is handig om daarbij eerst op te ruimen. Veel mensen hebben de intentie om duurzaam bezig zijn. Overtollige spullen kan je verkopen, weggeven, of laten verdwijnen bij de vuilstort. Was het maar zo gemakkelijk.

Moeders koopt bij de kringloop verse kussens voor het tuinameublement. Vader schaft een heggenschaar aan om de heg te trimmen. Hij wil geen ruzie met de buren. Bijdragen aan duurzaamheid kan ook door hergebruik van plantjes. Zaadjes van vorig jaar laten ontspruiten en planten in de moestuin. Zo kreeg ik van iemand piepkleine tomatenplantjes. Het begin van een heerlijke pan tomatensoep.

Het opruimen van rotzooi wil je op zo’n duurzaam mogelijke wijze doen. Kan ik mijn broer nog blij maken met mijn gebruikte barbecue? Heeft de buurman iets aan een paar oude stoeptegels? Wat is geschikt voor de kringloop, of rijp voor de vuilstort?

Uitstapje naar de rommelmarkt

Eerst een tussenstation uitproberen: ‘een kraampje huren op de vlooienmarkt’. Broodjes, thermoskan en wisselgeld mee. De meeste bezoekers blijken ‘kijkers’. Ze maken een uitstapje met hun gezinnetje naar de rommelmarkt. Enkele adspirant-kopers vragen je het hemd van het lijf. Een ander vindt een euro voor een strijkbout te veel. Men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Balans opgemaakt: ‘met een bijna volle auto retour naar huis’. Net genoeg geld verdiend om de kraam te betalen. Na een vermoeiende dag wordt het een bakje patat met een kroket uit eigen zak.

Dan maar naar de kringloopwinkel met restanten van de vlooienmarkt. Een spiksplinternieuw zwemvestje, een opblaaskano in verpakking en traphekjes. Hoe je het in je hoofd haalt om dat af te geven! Alleen de elektronica wordt geaccepteerd. Daar is al een verwijderingsbijdrage over betaald.

Illusie armer

De allerlaatste stap is de milieustraat. Regels en nog eens regels. Kleding moet in speciale zakken, om uiteindelijk samen verbrand te worden met de kano, traphekjes en zwemvest. Tot zover het recycleproces. Een illusie armer.

Verkoopsites zoals Marktplaats en Vinted brengen weinig soelaas. Veel moeite, weinig winst.

Een geluk bij een ongeluk. Een vriendin zamelt kleren in voor Afrika. Zij is blij met de dozen vol zomerse t-shirts, rokjes en broeken. Mensen brengen haar soms winterjassen en dikke truien. Tevens versleten kleding onder de vlekken. Met die winterkleding en lompen kan je toch niet je medemens in Afrika blij maken?

Moedeloos gooi ik de rest van mijn rotzooi in de restafvalbak. Je moet toch iets.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties