Maak je niet dik…

Lotte den Hoedt 10 apr 2024

‘Maak je niet dik, dun is de mode… eet eens een peer en pak een tomaat… japapapa’ schalt uit de speakers in de kantoortuin van ‘green moving sounds’. Op het moment dat de kantoorstrijders dit deuntje horen, beginnen alle werknemers hun spullen te pakken en begint de stoelendans tussen de flexplekken. Met hippe tassen onder de arm, wordt er rond de bureaus gedrenteld.

Een enkele held durft echt een flinke zwaai te maken. Je moet er snel bij zijn, als de muziek plotsklaps stopt. Er is namelijk altijd één flexplek te weinig beschikbaar. Degene die geen werkplek heeft weten te bemachtigen, is het koffieknaapje en de plantenbewatering voor de aankomende 60 minuten. En driekwart van de planten staat niet in de kantoortuin zelf…

Nederlanders zitten te veel, meer dan waar ook in Europa. Vooral op het werk zijn we goed in lekker zitten blijven. We moeten uit de luie werkstoel. Maar hoe? Bedrijven breken hun hoofd erover, willen al A.I. inzetten om vergaderschema’s te analyseren en meer van soortgelijke high tech oplossingen. Het blijkt extreem lastig mensen in beweging te krijgen, ook al wéét iedereen heus wel ‘dat bewegen gezond is’.

Oerbrein

Tussen weten en doen staan veel leunstoelen. Alleen als het ons iets oplevert, in wat voor zin dan ook, zijn we bereid daar iets voor te doen. Ons eigen oerbrein is geprogrammeerd om te luieren en de batterij op de spaarstand te zetten. Zodat we die kostbare kilojoules kunnen inzetten in tijden van schaarste, of bij het zien van uitzonderlijk wild.

De ontwikkeling van dat oeroude systeem, kan de technologische revolutie nog niet bijbenen…

Terug naar de kantoortuin van ‘green movings sounds’. CO2 wordt vooral teruggewonnen op het overdekte dakterras. Als afwisseling van de beeldschermen binnen, een ware groene oase, met chille muziek en een fijne keuken; enkel te bereiken per trap. Tijdens de pauzes belopen alle werknemers deze stairway to heaven. Op het terras zijn er elke dag een aantal kraskaarten verstopt, waarmee een gratis lunch te winnen is. Deze vind je niet op een stapel op de lunchtafel, maar zijn verspreid over het oppervlak hangend in een palm, verstopt onder een pot.

Misleiden

Comfortabele loungesets ontbreken, statafels zijn er wel, evenals grote ronde ballen en een tafelvoetbalspel.

Om ons meer in beweging te krijgen, moeten we ons eigen brein misleiden. De lift uit het kantoorpand slopen, de koffiemachine een verdieping lager, de kantine een verdieping hoger. Bureaustoelen vervangen door onaangename zitmeubels en een beetje competitiedrang aanwakkeren.

Ofwel wees creatief, doe de stoelendans en vooral… maak je niet dik!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties