Zand erover

Annemiek Wassenburg 25 feb 2024

Hersenapps hebben we allemaal in overvloed. Van die kleine, geniepige softwareprogrammaatjes, die het gekke normaal laten lijken en ons brein laten denken dat het denkt terwijl het helemaal niet denkt.

Die werkt als volgt: alles waar veel van is, vinden we niks en alles waar weinig van is, vinden we fantastisch. Vroeger spaarde iedereen postzegels. Maar dan niet die gewone van 5 cent met Juliana erop maar die blauwe van Mauritius, die wel duizenden guldentjes konden aftikken. Ergens is zo’n app wel logisch. Want met weinig moet je zuinig zijn. Dus gras is gewoon, maar peper en nootmuskaat niet. Maar je kunt het ook overdrijven, natuurlijk. En dat levert een vertekend beeld van de werkelijkheid op. Spaar zeldzame Pokémonpapiertjes. En gooi gewone aardappels weg. Zoek de fouten in deze houtsnede.

De nouishetgenoeggeweest-app

Er overlijdt een belangrijke staatsman. Wat erg! Iedereen komt een bloemetje leggen en de tv is er ook bij. BN-ers doen hun verhaal met omfloerste stem om te tonen hoeveel indruk dat overlijden maakt. Tranen met tuiten.

In Palestina sterven elke dag tientallen mensen. Mannen, vrouwen, kinderen. Nu al ruim 30.000. Ze sterven in kapotgeschoten huizen, in hospitalen en schuilplaatsen. Ze sterven door bombardementen en aan ziektes die bij gebrek aan zorg niet meer worden behandeld. Waar blijven nou de bloemen en de tranen? Deze ramp komt toch ook geregeld op tv? De onverschilligheid van regeringen en publiek is een groot voordeel voor Israël. Heel veel doden tegelijk dringen volgens psychologen maar slecht tot onze botte hersenen door. Hoe meer, hoe minder. Zand erover.

Twee doden maken in ons brein minder empathie los dan maar een. Laat staan tien of duizend. Net alsof de beschikbare empathie over steeds grotere aantallen moet worden verdeeld zodat er niks van overblijft. Hebben we echt zo’n stom brein? Ook 55.000 dode corona-ouderen hebben weinig losgemaakt aan emoties. En Oekraïne wordt na twee jaar saai. Zelfs als Poetin stiekem steeds meer ervan herovert. Zand erover. En zo komen de machtigen elke keer weer weg met hun slachtingen. Verontrustende gedachte, die hersenapp. Weet een mens eigenlijk wel wat er in de wereld omgaat als zijn brein alleen de snippertjes ziet? En dan ook nog maar kort?

De hebberigheids-app

Hoe meer je hebt, hoe meer je wilt. Als hebben gewoon wordt, houdt het nooit meer op. Musk zal dus niet echt blij zijn met de extra miljarden die hij erbij kreeg dankzij de inflatie. Hij wil alleen maar nog meer. Oxfam weet het wel: geldverslaafden zijn nog veel multi-miljardairderiger dan in 2022. En waar is hun geld vandaan gekomen? Juist; van de vijf miljard armste wereldburgers. Daar schrikt niemand van. De rijkdom van de happy few wekt hooguit de hebberigheid op van wie niet rijk is. Omdat dromen van rijkdom leuk is. Daar speelt de reclame van de loterij ook op in: morgen kan het gebeuren. Dromen van armoede doen we liever niet. Is niet leuk.

Helaas; dromen zijn bedrog. En denken aan vijf miljard armen is helemaal onmogelijk voor ons kippenbrein. Dus laat maar. Zand erover.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties