Doorzichtig

Han Maas 19 feb 2024

Misschien is het niet eens zo’n gek idee om geen gewaagde foto’s of filmpjes te versturen. Sterker nog, je aan je behoefte te onttrekken om ze überhaupt te maken voor je vriendje of vriendinnetje. Waarom zou je het doen, is een selfie in een leuke outfit niet voldoende? Dan val je toch ook op?

En op intieme momenten is het intieme uitzicht uitsluitend voor je geliefde, en daar laat je geen foto van maken. Dan is er geen risico dat de foto via internet wordt verspreid – ook al ben je nooit schuldig – want KPN kan dat toch echt niet voorkomen als je het wel doet, en ook een deprimerend liedje van een zangeres niet. Je zult het toch echt zelf moeten doen: dus niet doen!

KPN, de nazaat van de PTT, stuurt me een brief dat ze in mijn buurt glasvezelkabel aan gaan leggen. Of ik even de naam van mijn VvE wil doorgeven en de contactpersoon. Mogen zij natuurlijk niet doen. Ik wel? Ik ben niet eens klant van ze. Ze hebben ooit voor telefonie gezorgd, maar nog geen foto van me verstuurd. Dus kennen ze mij niet eens. Ik moet er overigens niet aan denken: glas is hartstikke doorzichtig. Zo doorzichtig als hun reclame over de rug van slachtoffers van sexting. Had het bij die leuke reclame met gezellige, ondeugende katten gelaten. Daar ben ik dan wel gevoelig voor. Dat katten niet kunnen lachen, ach, er is zoveel niet echt, KPN.

‘Alles voor jou en je baby. Van speen tot seksspeeltje – 30% korting’.
Over deze reclame van de HEMA ontstond deze week veel ophef. Zelfs een link met kindermisbruik werd gelegd. Onzin natuurlijk, maar waarom deze tekst, met een afgebeelde baby? Speen en speeltje horen bij kinderen, het voorvoegsel ‘seks’ verandert dat. ‘Seksspeeltje’ vind ik overigens een truttige, lullige uitdrukking.
Maar de tekst valt op voor een ouderwetse winkel met een tompoucen- en rookworstencultuur. Uit een tijd waarin je oma in een nachtjapon tot aan haar enkels, met krulspelden in, zich klaarmaakte voor de nacht, uitsluitend om te gaan slapen. Je opa in zijn witgele HEMA-onderbroek van een maat te groot met gulp rondliep, aan de draaischijf van de bakelieten telefoon van de PTT draaide. Niemand die hem zag. Verbinding liet vaak te wensen over. Net zoals in deze tijd.

Twee vrouwen, die de speentjestijd al lang achter zich hebben gelaten, hebben weinig stof tot praten en nog veel minder als haar vriendin haar oog laat vallen op negligé.
„Moet je kijken, als dat niet op jouw slanke lijf geschreven is.”
„Heb je gezien wat sexy zijn kost? En dat prijskaartje is groter dan die hele tanga.”
„Nou en? Jaap is niet meer te houden.”
„Dat is hij zonder lingerie toch ook al niet. Moet je zien, door mijn vitrage valt nog minder licht.”
„Wat lach je?”
„Ik zie me al staan in dit setje. Jaap in zijn Jansen & Tilanus voor me.”
„Bestaat dat nog?”
„Nou ja, van de HEMA dan. Een maat te groot. En met gulp.”

Ze staan te lachen bij de speeltjes – „moet jij nog rookworst?”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties