Ik weet niet in welk hokje ik moet passen

Nynke de Boer 31 jan 2024

Het begon toen mij aan het begin van deze periode verteld werd dat ik een column moest schrijven voor Nederlands. Ik wist ongeveer wel wat het woord betekende, maar wat hield dat nou precies in? Welke regels moest ik volgen? Waar moest ik over schrijven? Sommige mensen houden van deze vrijheid. Ik ook wel, maar alleen als er dan ook vrij wordt becijferd. Dat is nu natuurlijk niet zo, er is een hele rubriek gemaakt om onze creatie te beoordelen.

Het is niet zo dat ik niet van creatief schrijven houd. Ik vind het schijven van columns wel leuk. De problemen ontstaan wanneer mijn column in een bepaald hokje moet passen. Als ik dan tenminste wist in welk hokje ik mijn column moest passen, dan zou het me lukken hem bij te schaven tot hij uiteindelijk in dat hokje past. Het enige probleem is dat ik niet weet in welk hokje mijn column moet passen.

Dit is hoe de wereld nu werkt. Iedereen wordt verwacht om in bepaalde hokjes te passen, maar niemand wordt verteld hoe deze hokjes er precies uit zien. Het is net alsof je naar de sleutelmaker gaat en dan verwacht dat hij precies weet hoe hij de sleutel moet maken. Natuurlijk zal hij dit niet weten, elke deur heeft een ander slot.

Is dit dan niet net zo met onze column? Iedere persoon, iedere leraar en zelfs iedere leerling heeft een ander beeld van hoe een column eruit moet zien. En dan wordt van ons verwacht dat wij precies weten welke stukjes wij moeten bijschaven. Met onszelf is dit natuurlijk precies hetzelfde. Iedereen wil dat ik perfect ben. Willen ze dan dat ik mezelf bij blijf schaven tot er niks meer van mij over is, tot ik alleen nog maar besta uit de illusie van hoe ze me willen hebben? En hoe moet ik mezelf in bijschaven om in het hokje te passen als niemand mij vertelt hoe het hokje eruit ziet?

Is het dan niet gewoon beter dat we iedereen de ruimte geven om hun eigen hokje te maken? Dat iedereen de vrijheid krijgt om te zijn wie ze willen zijn hun persoonlijke hokje. Dat iedereen de column kan schrijven die ze willen schrijven. Een column van hun. Een column zonder regels. Een column die niet in een hokje hoeft te passen, maar die gewoon goed is zoals die is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties