De SuperSnelle Stemwijzer 2023

Berry Black 7 nov 2023

Het is weer verkiezingstijd, dus je dacht vast al: ‘Waar blijft ie?’ Hier is ie dan weer: de SuperSnelle Stemwijzer. In enkele zinnen leg ik uit waar de partijen voor staan.

En die ingewikkelde afgekorte partijnamen verklaar ik ook direct even.

VVD: (Vertragen Van Duurzaamheid)

Vinden verduurzaming vooral verDUURzaming. Doen daarom alleen wat als de rechter ze er toe dwingt. Dat scheelt veel geld, want ze zijn all-risk verzekerd voor juridische bijstand.

CDA: (Chaos Door Asielbeleid)

Wonderlijke partij, die zowel de boeren te vriend wilde houden als de stikstofmaatregelen uit het vorige regeerakkoord wilde naleven. Dat zagen ze kennelijk ook echt gebeuren, want ze waren heel boos toen het vorige kabinet viel als gevolg van het asielbeleid.

GLPVDA: (Geen Logisch Plan Voor De Afkorting)

Ingewikkelde samenvoeging van twee partijen, waardoor het onduidelijk is waar ze nu voor staan en waar je precies op stemt. Ik onthoud het zelf aan de hand van de volgende haiku:

Twee partijen hadden sjans

Mooie kans voor Frans

Wie? Oh, Timmermans…

D66: (Domoren ’66)

Iedereen geboren vóór 1966 kan niet meer meekomen en is uitgerangeerd. Tijd voor verjonging in de politiek. Hebben daarom gekozen voor een lijsttrekker zonder baardgroei.

NS: (Niet Streng Controleren)

Weten aan de hand van de Toeslagenaffaire dat streng controleren soms erger is dan de kwaal. Gespiekt wordt er toch wel. Zijn voorstander van het hardop voorlezen van spiekbriefjes in de klas als je toch betrapt wordt.

BBB: (Boeren Bedreigen Burgers)

Kijk, je hóeft natuurlijk niet op ze te stemmen. Maar als je dat niet doet vind je binnenkort een brandende krant met mest erin voor je deur en een banaan in je uitlaat.

FVD: (Failliet Van Democratie)

Tonen aan dat democratie niet werkt door straffeloos van alles te roepen, zonder aandacht voor de consequenties. Zijn in plaats daarvan voorstander van een dictatoriaal regime.

PVV: (Partij Voor Volksverplaatsing)

Lossen problemen het liefst op door een deel van het volk te verplaatsen naar een ander land. Helaas schuif je dan steeds de problemen een land verderop en is de aarde rond, waardoor je uiteindelijk weer terugkomt bij waar je begon.

CU: (Collectief Uitslapen)

Iedereen heeft het recht om op zondag lekker uit te slapen. Zijn daarom tegen koopzondagen. Zijn tevens voor verplichte geluidsisolatie van alle kinderkamers.

SP: (Slapende Parlementsleden)

Zitten al heel lang in het parlement, maar wat ze al die tijd hebben gedaan is onduidelijk, in ieder geval niet regeren. Hebben zich de kunst eigen gemaakt om toch lekker te slapen op beroerd zittende houten stoeltjes.

SGP: (Support God’s Plan)

Laten alles het liefst aan De Heer over. Helaas is het ondoorgrondelijk wat precies het plan van De Heer is. In afwachting daarvan laten ze alles het liefst zoals het is.

PvdD: (Promoot Vegetarische Dierlijke Diners)

Vlees eten, dat kan écht niet meer. Dat geldt dus ook voor dieren. Dus hup: alle wolven en katten aan de vegaschnitzels en jackfruitburgers.

Kleinere partijen

En voor de rest zijn er nog wat kleinere partijen. Die vormen samen een onbegrijpelijke wiskundige formule. Iets als 50 Plus 21 Volt = JA, weet ik veel? Ff DENKen, BIJ 1 was ik het eigenlijk al kwijt…

Niet genoemd is de Piratenpartij, waar ik vanwege copyright geen uittreksel mocht plaatsen van het partijprogramma.

Nou, hopelijk heb je er wat aan. Ik wens je veel wijsheid toe met stemmen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.