Pepernotentijd

Han Maas 21 aug 2023

Ik was er al bang voor, zoals de afgelopen jaren in de zomerperiode. De discussie over dat naar eigen smaak in te kleuren fantasiehulpje van een eveneens gefantaseerde bleke oude man met baard en paard. Zeker als augustusweer novemberregen brengt.

Maar deze keer is het onderwerp niet kleurrijk. Het is de prijs van het voer waarmee dat hulpje – hij/zij/het/hen/die et cetera – kinderen voert: de pepernoot. Daar begrijp je toch geen … van. In alle nieuwsuitzendingen wordt aangekondigd dat Nederland in een milde recessie zit en de koers van de pepernoot omhoogschiet. Wordt onbetaalbaar en dreigt daardoor uit het voedselbankpakket te verdwijnen. Zoals de pil vroeger uit het ziekenfondspakket vloog.

De pepernotenpenoze heeft een oplossing: graaiflatie. Kleinere zakken. Omgerekend naar een grotere verpakking aanzienlijk duurder, maar het fantasiehulpje kan toch strooien. Dat heeft de regering tijdens de coronapandemie ook gedaan met allerlei steunpakketten voor de middenstand. Onder andere voor de horeca. Ik steun ze graag. Van de week nog, toen de zon weer scheen, zitten we op het terras. Beroepsmatig kan ik goed onderhandelen. Ik bestel twee koffie en beding omdat ik dat buigzame, in onmogelijk plastic verpakte koekje niet hoef. Dat kan helaas niet, want het zit bij de prijs inbegrepen. Kun je nagaan wat zo’n koekje kost bij die slappe koffie. Zeker van pepernotendeeg gemaakt. Eén pilsje met twee rietjes, van duurzaam papier, wordt even later met veel chagrijn geserveerd. Als ik afreken schrik ik, en ik krijg niet eens een fooitje. Mijn kapper rekent dezelfde prijs hoewel ik m’n haar wat minder kort laat knippen, de pompbediende neemt me nog in de maling ook als ik voor 5 euro tank: „Gaat u op vakantie?”

Een milde recessie, daarom kunnen er toch een paar F16’s naar Oekraïne.

Het onderbetaalde vrouwenvoetbal is technisch beter geworden, maar het haalt het nog steeds niet bij mannenvoetbal. En daarbij imiteren ze net het verkeerde: op voeten trappen, elkaar afklemmen bij hoekschoppen… De vrouwen worden gemener en agressiever. Een verkeerde emancipatie.

Alsof het niets kost worden bij de mannen voetballers gehaald van wie je nog nooit hebt gehoord. Uit Enschede, Breda, Sneek of…? Nee, jonge Nederlandse jongens schijnen niet meer op hoog niveau te kunnen voetballen. Waar zijn bijvoorbeeld de blikken die bol staan van het talent bij Ajax gebleven? Liever kopen of huren Nederlandse clubs buitenlandse spelers die eigendom zijn van Club A, uitgeleend aan B en weer gehuurd door C met een optie tot koop waardoor A er weer aan verdient. Het lijken wel slaven.

Saoedi-Arabië maakt het niets uit. Zolang fossiele brandstoffen wereldwijd worden gebruikt is er geen sprake van recessie. Voor Europese topvoetballers ‘op leeftijd’ ook niet. Mensenrechten? Ja. En? Als zij hun carrière daar beëindigen, vliegen ze zonder in de bouw van stadions te hebben gewerkt met financieel overgewicht heelhuids huiswaarts.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.