Zelfhulpboeken-hype!

Marco Hupkes 17 apr 2023

Rise and Shine. Het recept van de zelfhulpboekindustrie voor succes (en winst!).

Gegroet, medezoekers naar eeuwig geluk, grenzeloos succes en onwankelbaar vertrouwen! Het is tijd om de geheimen van het perfecte leven te ontrafelen met de nieuwste trend in de populaire psychologie: zelfhulpboeken. Deze kleine klompjes wijsheid, zorgvuldig vervaardigd door ‘experts’ met een talent voor pakkende titels en inspirerende citaten, vliegen sneller van de planken dan je ‘succes van de ene op de andere dag’ kunt zeggen.

Maar wacht, er is meer! Als je nu bestelt, ontvang je niet slechts één, maar een hele plank met zelfhulpboeken, elk met de belofte je leven in slechts een paar eenvoudige stappen te transformeren. Maar… wees er snel bij want dit aanbod is gelimiteerd en geldt nog drie uur en je wilt later geen spijt krijgen de boot gemist te hebben. Zeg vaarwel tegen je onzekerheden en slechte gewoonten. Zeg hallo tegen de belofte van zelfactualisatie waar onzichtbare roze eenhoorns dartelen in de weiden van eigenliefde.

Wat is de geheime formule achter de snelle opkomst van de zelfhulpboekenindustrie? Ik zal het even voor je opsplitsen:

1 – Gezond verstand opnieuw verpakken

Weet je nog dat advies dat je oma je gaf over hard werken, aardig zijn en in jezelf geloven? Zelfhulpboeken nemen die tijdloze wijsheid en verpakken het in een glimmende nieuwe omslag, besprenkelen het met pseudo-wetenschappelijk jargon en voila! Het is een baanbrekende onthulling die 19,99 euro waard is.

2 – Dromen verkopen

Wie heeft de realiteit nodig als je een fantasie kunt hebben? Zelfhulpboeken prikkelen lezers met grandioze beloften van succes van de ene op de andere dag, moeiteloze rijkdom en eeuwig geluk. Vergeet hard werken, tegenslagen of de complexiteit van het leven. Volg gewoon de vijf-stappenformule en je zult in een mum van tijd cocktails nippen op je eigen privéjacht. Net zoals de schrijver van het boek.

3 – Kwetsbaarheid uitbuiten

Neerslachtig? Onzeker? Gespannen? Perfect! Zelfhulpboeken zijn er om op je kwetsbaarheden te jagen en je het tegengif voor al je problemen te bieden. Met slechts een paar positieve affirmaties en een vleugje wetenschap zullen ze je existentiële crisis genezen en je een gloeiend gevoel van superioriteit geven ten opzichte van die arme zielen die de kracht van zelfhulp nog niet hebben ontdekt.

4 – One-Size-Fits-All-oplossingen

Wie heeft er behoefte aan nuance als het zo simpel kan zijn? Zelfhulpboeken bieden kant-en-klare oplossingen voor complexe problemen, waarbij een simpel sjabloon en een afvinklijstje je gereedschap zijn. Wil je je relatie herstellen? Volg gewoon de ‘tien stappen naar een perfect huwelijk’. Wil je miljonair worden? Gewoon, ‘denk als een miljardair’.  Zo makkelijk is het, mensen.

5 – Aanbevelingen van infuencers

Wil je een zelfhulpboek verkopen? Vraag een BN-er voor een shout-out. Het maakt niet uit of ze geen expertise hebben in psychologie of persoonlijke ontwikkeling – zolang ze beroemd zijn, zullen mensen ervoor kiezen. Immers, als een Youtube-sterretje of een gepensioneerde atleet zegt dat het werkt, dan moet het wel waar zijn.

Dus, mijn medezoekers naar de heilige graal van zelfhulp, laten we onze zelfhulpboeken hoog houden en proosten op de goeroes die een fortuin hebben verdiend door wonderolie te verkopen in de vorm van zelfhulpboeken. Laten we de illusie blijven koesteren dat de problemen van het leven kunnen worden opgelost met een pakkende titel en een paar eenvoudige stappen. Want wie heeft er nou behoefte aan kritisch denken, persoonlijke verantwoordelijkheid en oprechte zelfreflectie als je een plank vol zelfhulpboeken kunt hebben? Dus ga je gang, ‘level up‘ en ‘manifesteer je bestemming’ – vergeet niet je creditcard bij de hand te houden voor de volgende bestverkochte zelfhulpsensatie. Proost op de zelfhulpboekenindustrie, waar gezond verstand en wensdenken samenkomen en de werkelijkheid de fantasie kust.

Oh ja, natuurlijk is dit maar satire. En satire is niet waar. In mijn volgende column behandel ik graag mijn nieuwste boek Mindshift in 20 minuten. Serieus.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.