Ontploffingsgevaar bij elektrische fietsen

Ruslana Berkvens 19 mrt 2023

Ze zijn steeds vaker te zien op de Nederlandse fietspaden, elektrische fietsen. Na het opladen van een lithium-batterij kun je veel sneller en makkelijker op je bestemming komen. Handig toch?

Helaas gebeuren er de laatste tijd veel ongelukken bij het opladen van de batterij. Pas geleden is er één ontploft en dat heeft een brand veroorzaakt. Ik vind dit onnodig. We zouden met een paar aanpassingen veel branden kunnen voorkomen.

Op de site van Metro werd op 8 maart een artikel geplaatst door Dunke van Boekel. Dit ging over het probleem met de batterijen die ontploffen en mogelijke oorzaken daarvan. Ik ben het er mee eens dat we voorzichtig moeten zijn met de elektrische batterijen, om ongelukken en gewonden te vermijden. Veel mensen leggen hun batterij in de avond aan de oplader en gaan dan naar bed. Ook kiezen veel mensen bij aanschaf de meest goedkope variant, maar die hebben niet altijd een goede batterij. Dit kan gevaarlijk zijn en veel schade aanrichten. Zo kan de batterij langer aan de oplader liggen dan nodig en dit kan leiden tot oververhitting.

Veel gedoe voorkomen

Ook ’s nachts opladen is niet altijd de beste keuze, aangezien niemand er dan toezicht op houdt. We moeten dus voorzichtiger zijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen in de omgeving en voor de brandweer. Het zou kunnen dat de brand die ontstaat bij zo’n ontploffing zich verspreidt en naar het buurhuis overspringt. Ook scheelt het werk voor de brandweer als we deze ontploffingen verminderen. Dan kunnen zij zich focussen op grotere branden en andere taken en hoeven ze niet naar een brand toe te komen die door een lithium-batterij is veroorzaakt.

Als we voorzichtiger om gaan bij het opladen van de batterij, kunnen we dus veel gedoe voorkomen. Hou dus toezicht op je batterij als je hem aan het opladen bent. Laad de batterij alleen overdag op en zorg ervoor dat hij niet langer dan nodig aan de oplader ligt. Zo kunnen we samen zorgen voor een veiligere omgeving. Samen voor een veiliger Nederland.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.