Harold

Ditger Peters 21 jan 2023

Coop wordt Plus. De broche was half oranje, half groen en ik zag aan de gecamoufleerde micro-expressie op het gezicht van de caissière dat ze hem moést dragen.

Ik rekende mijn boodschappen af en liep naar buiten; maar niet voordat ik het reclamebord zag. Er stond een man op die nog net haar had, donkere sprietjes.  De man droeg een brede glimlach en een vrij vierkante bril. Verder was zijn shirt half, oranje en half groen, net als de broche van de caissière. Er stond op het bord: ‘Coop wordt Plus. Maar Harold blijft je helpen.’

Gelukkig maar. Ik weet niet wat ik zonder Harold zou moeten. Harold de filiaalmanager die mij altijd het gevoel gaf dat ik geen 8 of 9 hoefde te zijn om bij hem boodschappen te doen. Een 6,2 kreeg zijn flesje wok-olie ook gewoon afgerekend. Harold de leidinggevende volksheld die het gezicht van een transitie durfde te zijn. Gewoon met je giechel op een poster staan, terwijl de Plus jouw supermarktje overneemt. Een beetje zoals die nare oom tijdens monopoly. Je weet wel: die oom die dan zegt dat je hem de Barteljorisstraat en de Zijlweg ook wel mag geven als het niet lukt om de kosten van zijn hotel op de Kalverstraat te betalen.

Supermarktmonopoly

Want dat is wat er nu gespeeld wordt: supermarktmonopoly. De Aldi is de Dorpstraat en de Brink: Ons Dorp. De LIDL heeft filialen op de Steenstraat, de Ketelstraat en Velperplein. En de Jumbo is dat familielid dat de afgelopen vier beurten steeds op ‘Vrij Parkeren’ is gekomen en het hem steeds weer flikt om daar bij het algemeen fonds geen belasting over te hoeven betalen. Waardoor de Jumbo nu uit het niets ineens tig hotels kan kopen. De nutsbedrijven slaan we even, over want het energieprijzen-plafond is weer een heel andere tak van sport. En het betalen van het aantal ogen van de worp gaat allang niet meer op voor de gewone burger.

Maar ergens tussen al die concurrerende bedrijven door zie je dus Harold. De man die één huisje mocht onderhouden voor de Coop om het vervolgens na al dat harde werk schoon op te leveren voor de Plus. Harold de goede verliezer met de onbreekbare spirit. Hij blijft grijnzen. Ook in dat nieuwe t-shirt met die lelijke groene kleur.

Harold blijft tevreden want, Coop of Plus, hij komt uiteindelijk toch wel weer langs start.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.