Watjes

Fons Nijpels 7 dec 2022

Hoorde op de radio een badmeester van een overdekt zwembad klagen over de hoge energiekosten. En dat zal best een punt zijn, want overdekte zwembaden zijn natuurlijk energieslurpers, zeker als het buiten erg koud is.

Hij zei ook dat het niet mogelijk was om de temperatuur van het zwemwater te verlagen naar onder de 26 graden, want dan zouden „de kindertjes aan de rand van het bad staan te rillen en bibberen”. En zou er zodoende geen zwemles gegeven kunnen worden…

Toen ik dat hoorde moest ik wel lang glimlachen, en het deed me terugdenken aan mijn eigen zwemlessen in het toen nog onoverdekte De Miranda-zwembad in Amsterdam Zuid in de jaren ‘50. Daar begonnen de lessen in april en het water was onverwarmd, en zeker in het begin van het seizoen bepaald niet warmer dan een graad of 14, misschien nog wel lager. En daarin kregen wij dus de eerste beginselen bijgebracht, en gingen we aan de haak van de badmeester(es) om de borstslag te leren. Ik heb er tot de dag van vandaag profijt van, en wat was ik trots op het behalen van het A-diploma (in 1957).

Door en door koud

En inderdaad: na een half uur in het koude water was het inderdaad rillen en bibberen geblazen. Wat was ik door en door koud, en hoe lekker was het dat mijn moeder me keihard warm probeerde te wrijven met een zeer ruwe handdoek. Na het aankleden liepen we dan, ik nog steeds bibberend, in 10 minuten naar huis, waar ik steevast naast de brandende, kolengestookte keukenkachel werd gezet om weer op temperatuur te komen. Ja, jongelui, opa vertelt nu ware verhalen van vroeger!

En dan zouden die kindertjes van nu geen les meer kunnen krijgen in water dat kouder is dan 26 graden? Dat is een temperatuur die zelfs de Middellandse Zee in de zomer slechts bij uitzondering bereikt, en daar zwemmen dan toch echt miljoenen mensen in. Met zo’n badmeester zullen we nooit de klimaatverandering doorkomen.

Ik maak me sterk dat het zwemwater in de baden best verlaagd kan worden naar 21 of zo. Dat zwemt bepaald ook veel frisser en kom je er niet zwetend uit. We hoeven natuurlijk niet terug naar de Spartaanse, en zelfs naar kindermishandeling neigende toestanden van vroeger. Maar met zulke lui, en tot watjes gemaakte kinderen, kunnen we echt de toekomst niet in.

Omlaag die temperatuur dus!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.