Crisis

Carlita van Rossum 14 jul 2022

Laatst keek ik naar een themaprogramma over dementie. Degenen die mijn blogs regelmatig lezen weten dat ik van nabij meemaak hoe diepgaand de invloed van deze rotziekte is. Ik vond de uitzending ontroerend en informatief.

Zo wist ik niet dat dementie inmiddels volksziekte nummer 1 is. En dat er donaties van de bevolking nodig zijn om überhaupt onderzoek te kunnen doen naar de oorzaken. Conclusie: blijkbaar staat dit niet bovenaan het prioriteitenlijstje van onze regering, terwijl het zoveel mensen raakt.

Nederland zit in een crisis. Gas is peperduur, van de benzine ga je huilen en de boodschappen liften mee met de stijgende prijzen. Zorgverzekeringskosten zijn inmiddels belachelijk, wachtlijsten voor zorg zijn normaal geworden (wij wachten al maanden op een casemanager dementie die ons de weg kan wijzen in de wirwar van regels) en de gemiddelde mens kan geen andere woning huren of kopen. Volgens onze regering zijn veel problemen veroorzaakt door corona. Volgens mij niet. Ik denk dat die vreselijke coronaperiode aan het licht heeft gebracht dat er met betrekking tot ons welzijn dubieuze beslissingen zijn genomen het afgelopen decennium. En de resultaten komen nu boven drijven. Er is amper geïnvesteerd in de zorg, onderwijs of woningbouw, waardoor ziekenhuizen en scholen een ernstig tekort hebben aan personeel en de doorstroom in woningland vastloopt. Wel hebben we nog steeds een koningshuis, dat alles gratis krijgt waar de rest van Nederland hard voor moet werken en toch nooit het welstandsniveau zal bereiken waarin Wim-Lex en familie verkeren.

Bloem stopt met groeien

Een crisis ontstaat niet zomaar. Een bloem stopt met groeien als het geen water/aandacht meer krijgt. En dat is waar onze regering de grootste misstap heeft gemaakt. Negeren wat aandacht nodig heeft en de bloemen die er allang goed bij stonden met nog meer aandacht besproeien. Een samenleving floreert pas echt als er oog is voor iedereen. Niet alleen voor de rozen, maar ook voor de madeliefjes en de paardenbloemen. Ze hebben allemaal water nodig, niet alleen de mooisten of de sterksten. Misschien hebben we er wel te veel op vertrouwd dat de regering doet wat nodig is om het welzijn van ons allemaal te garanderen.

Steel Pulse zong ooit You can fool some people some time, you can fool some people all the time, but you can’t fool all the people all the time. Ik denk dat we echt moeten nadenken over hoe we willen dat onze leefwereld eruit ziet. Met alleen nog maar rozen, of kunnen we het zo organiseren dat iedere bloem een goeie plek en bestaansrecht heeft om te groeien? Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.