Een heldenrol voor Louis

Olav Kroon 12 apr 2022

„Ja, ik zag ook de noodzaak in van: wie zou het anders moeten doen?” Ik ben benieuwd of deze zin in de film over Louis van Gaal terugkomt.

Het klinkt heroïsch als James Bond het zegt. Uit de mond van onze bondscoach klinkt het een tikkeltje arrogant. Het belooft een bijzondere film te worden, al blijft het afwachten of deze aan de verwachtingen zal voldoen.

Er zijn al verschillende boeken over hem geschreven, dus een film over het leven van Louis is geen verrassing. Ik vond hem naast voetbalcoach en gymdocent altijd al een geboren acteur. Wat we de afgelopen jaren van hem hebben gezien, zou hij in elk genre kunnen spelen. Aan de karatetrap in kostuum uit de Champions League-finale in 1995 kunnen Jet Li en Jackie Chan nog een puntje zuigen. De geacteerde valpartij tijdens de wedstrijd tegen Arsenal was comedy van de hoogste plank en past prima in een stomme film uit de tijd van Charlie Chaplin. De bekende quote ‘Ben ik nou diegene die zo slim is of jij zo dom?’ had ik graag terug willen zien in een surrealistische scène in een Tarantino-film. Om nog maar te zwijgen over de kampioensspeeches op bordessen en pleinen. We weten allemaal in welk genre deze thuishoren.

Louis van Gaal vol passie

Niet elke rol was even geslaagd, maar Van Gaal speelt zijn spel altijd vol passie. Dat moet je hem nageven. Daarom is het bewonderenswaardig dat hij ondanks zijn ziekte aan zijn derde klus bij Oranje begon. Je zal wel wat anders aan je hoofd hebben als de KNVB belt om weer bondscoach te worden. Maar leider Louis maakte in korte tijd van de tandeloze welpjes weer leeuwen die hongerig naar succes zijn. Tussendoor speelt hij een levensbelangrijke wedstrijd waar hij de definitieve uitslag nog niet van weet.

Zijn opvolger werd deze week gepresenteerd: Ronald Koeman. De Groninger heeft voor een aantal jaar een eigen serie, dus de keuze is logisch. Maar Koeman moet de status van Louis nog bereiken. Een tweede comeback kan niet tippen aan een derde. En hij moet zich nog met Oranje bewijzen op het wereldpodium. Daarom hoop ik op een laatste heldenrol voor Louis: wereldkampioen worden in Qatar. Ik denk dat het hem gaat lukken. Drie keer is scheepsrecht, zeggen ze. Maar ook als het niet lukt, heeft hij aan alle verwachtingen voldaan. Bedankt, succes en heel veel sterkte, Louis!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.