Juichen!

Dave Hagenstein 9 aug 2021

De ‘botte beer’ is terug! Hard, nietsontziend en theatraal moet hij een getraumatiseerd en ontspoord elftal weer op de rails zetten. Oranje heeft een leider nodig. Louis van Gaal is Neerlands hoop in bange dagen. Het is een compliment dat de KNVB weer bij hem uitkomt. Anderzijds in het een zwakte bod.

Van Gaal heeft de zegen van zijn Truus gekregen. Ze heeft hem magic power en een toverstokje meegegeven en daar moet hij het meedoen. Het oplappen van het team is geen sinecure. De fysieke en mentale wonden zijn bij lange na niet genezen. Hij moet optreden als vader en psycholoog; ook moet hij de ‘elf’ naar de overwinning leiden.

Journaille

Zwaar ‘bewapend’ staat het journaille klaar. Elk woord, beweging, verspreking wordt vastgelegd. Objectieve analyses bestaan bijna niet meer. ‘Gekleurd’ wordt ernaar gekeken waar onsmakelijke grappen van de mannen van VI over bijvoorbeeld Ellie Lust het programma ‘omlijsten’.

Johan Derksen heeft nog voor het aantreden van Van Gaal al zijn mening klaar. „Zitten we weer met die klootzak opgezadeld.” En: „Dan krijg je weer van die walgelijke beelden waarop hij als een soort Mussolini-imitator is te zien.” Een ongepaste uitspraak die niet door de beugel kan. Een paar dagen later is Johan Derksen blij met het nieuws: „Dit was de beste oplossing, een andere oplossing was er niet.” Ego’s blazen zichzelf op. Toch is VI een smaakmaker op de Nederlandse tv. Het heeft bestaansrecht. Het heeft echter wel aan geloofwaardigheid ingeboet.

Systeem

Frank de Boer heeft te veel zijn oren laten hangen naar ‘oom Louis’. „Oom, het 1-5-3-2 systeem lijkt me wel wat.” Het aantekeningenboekje neemt hij mee naar de training. „We spelen het 1-3-5-2 systeem, klinkt wat minder negatief.” Het overvliegend vliegtuigje tipt op de banner het 4-3-3 systeem. Chaos alom. Later we de meester een aanwijzing geven: de Hollandse School: 1-4-3-3. We hebben de kwaliteiten en hiermee is Nederland groot geworden.

„Voetbal is oorlog”, zei Rinus Michels en de grondlegger van de Hollandse School. Johan Derksen, ooit voetballer, kan dit niet ontkennen. Als ‘allesweter’ wil Derksen altijd een duit in het zakje doen. ‘De beste stuurlui staan aan wal’, elke Nederlander is de coach van het Nederlands elftal.

Juichcape

Het Nederlandse volk is door de coronacrisis gedemotiveerd en heeft een oppepper nodig. We willen de Snollebollekes en de juichcape terug en een Koning die door de Oranjestraat banjert. Feesten in de huiskamers, de stadions en Oranjebier drinken op straat. Louis: Hup Holland hup, Laat de leeuw niet in zijn hempie staan. We worden wereldkampioen. Juichen!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.