De hedendaagse suikerkruistocht

Ditger 11 aug 2021

Ik moest vroeger altijd één glas water drinken voordat ik een glas cola mocht hebben. Anders hing ik, binnen een kwartier, in de gordijnen door de grote hoeveelheid suiker die ik op had.

Om dwars te liggen ben ik toen een keer begonnen met het drinken van drie glazen water achter elkaar. Dan kon ik zeggen: „Zo, nu mag ik drie glazen cola.” Het was een verklaring van verzet. Challenge accepted. Prepare for battle! Ik verdiende mijn glazen cola. Puur op inzet.

Zóóóveel suiker in cola

Enter 2021 en ‘Air Up Cola’. Het gehuil begint al vroeg en gaat dwars door de ‘Reaction Video’ heen die je zit te kijken. Het gehuil heeft zelfs een soort trend of ontwikkeling erin. De allereerste Air Up Cola-reclame begint met een vrouwenstem die klinkt alsof je jongere zusje voor het eerst een artikel over cola heeft gelezen en daar iedereen mee wil lastig vallen („Er zit zóÓóÓóveel suiker in cola!”). De tweede reclame – die midden door een solo van een live optreden heen zaagt – klinkt alsof dat jongere zusje net een discussie heeft verloren en dus gas terug moet geven („Oké suiker in cola is best lekker…”). Bij de derde versie van de reclame wordt een soort houding aangemeten alsof het idee van ‘geen suiker’ bijzonder revolutionair is. En dat is het natuurlijk niet. Want kindercola deed dit al in de jaren 90. Mijn 8-jarige ik was boos. Alles waar hij vroeger voor had gestreden werd aan getornd. Al die eindeloze liters kraanwater, voor niks.

Toegevoegde suiker

Nu is cola niet het enige doelwit voor de hedendaagse suikerkruistocht. Er moet tegenwoordig ook suikervrije energy drink zijn. Want denk eens aan al die arme mensen met diabetes die jarenlang goedkope bullit wilden drinken, maar dit nooit konden doen vanwege de toegevoegde suiker! Decennia lang hurkten ze reikhalzend naast de lagere schappen in de supermarkt en trokken ze hun hand toch maar weer terug. Want het was het niet waard. Nu wel! Eindelijk een goedkope hartaanval in een blikje zonder suiker! SCORE! Vloeibare chemische meuk baant zich een weg door hun lichaam maar gelukkig hoeven ze niet bij te spuiten!

Grapje natuurlijk. Mensen met diabetes zijn de enige groep waarvoor ik juist wel een uitzondering wil maken. Maar voor iedereen die gezonder wil leven en toch van twee walletjes wil eten: nee. Drink water. Neem dit van mij aan: na drie glazen drink je toch niet veel cola meer.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.