Verderrie, dit is de cult van Sjerrie

Elianne van Turennout 28 mei 2021

Forum voor Democratie is jarenlang onderschat. Ja, Thierry Baudet is een slechte politicus, die lijdt aan een flinke dosis zelfoverschatting, maar hij is een goede marketeer. 

Er werd een wereld beloofd, waarin de 40-plussers hun geld in hun zak mochten houden. Aan wat stadse jochies met slecht zittende pakken werd beloofd dat ze de nieuwe elite zouden worden. De 40-plussers hoefden niets te betalen voor het klimaat, kregen lagere belastingen, geen erfbelasting, AOW na 65 jaar etc. Hoewel men kan inzien dat het te goed is om waar te zijn, wil men dit graag geloven. 

Uiteraard staan er groepen mensen in de weg om die belofte waar te maken. Otten hield het vijandbeeld in toom, maar toen hij weg was was het hek van de dam. De vijanden waren de immigranten, docenten, kunstenaars, goede doelen, ‘globalisten,’ ‘cultuurmarxisten’ de pers etc. 

Imago van Forum voor Democratie

Toen koos hij in privé een vijand uit die teveel verleden heeft met gedemoniseerd worden. Dat werd publiek gemaakt. Doordat het imago van het merk schade leed, zag men waar Baudet al die tijd voor stond. Beloof van alles wat jij nooit waar kan maken en zeg dat jij door bevolkingsgroep X die belofte niet kan nakomen.

Misschien had hij bij een willekeurige bevolkingsgroep zelfs kunnen pleiten voor een Kristallnacht en was hij door zijn charisma er nog mee weggekomen ook. Nu was het esthetische gedeelte weg en kon men de inhoud zien. Hij had met Joden de verkeerde groep te pakken, die bij ‘rechts Nederland’ terecht in bescherming wordt genomen. De ogen werden geopend. Grote kopstukken vertrokken uit de partij.

De overgebleven mensen heeft hij zo loyaal gemaakt aan zijn merk, dat hij steeds meer van ze vraagt. Zo pleit hij vrij serieus voor een parallelle samenleving. Hij wil een datingapp voor FVD’ERS, een FVD-cryptomunt, FVD-universiteiten en -scholen, een FVD-woningbouwvereniging, een FVD-vacaturebank etc.

Safespace

Kortom wil de FVD nu waar zij ‘links Nederland’ van beschuldigen. Zij willen een grote safespace waar hun ideeën niet in twijfel worden getrokken. Waar u constant opnieuw geïndoctrineerd wordt bij elk greintje aan twijfel. 

Een parallelle samenleving die zich afsluit van de buitenwereld. Met één charismatische leider die vereerd wordt als een God en Messias. Verderrie, FVD is nu de cult van Sjerrie, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Cults kunnen namelijk rare dingen doen door gebrek aan tegenspraak. Zeker als er geintjes met seintjes zijn, dat Antifa op de bek geslagen mag worden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.