Zoeken naar een stem

Ditger Peters 10 mrt 2021

Ik vond de stemwijzer wat eenzijdig dit keer. Tweederde van de standpunten ging over coronamaatregelen. Alsof er op dit moment niets anders bestaat. Ik had graag een of andere gekke stelling gezien die wat meer vooruitzicht biedt.

Bijvoorbeeld: „Er moeten voor maart 2023 circa dertig nieuwe wolkenkrabbers zijn gebouwd in Nederland met een betaalbare huurprijs voor de doorsnee burger. Eens? Neutraal? Oneens?”

Een nieuw project. Smart geformuleerd. Met een einddatum. Het geeft de burger gewoon een meetbaar stukje vooruitgang; iets waar we driftig naar opzoek zijn in deze tijd.

Havo4-houding

Helaas blijven we hangen in de problemen van de nabije toekomst. Nu snap ik dat de pandemie een grote zorg is en dat wij er niet zomaar vanaf zijn. Maar een land dat maar een paar maanden vooruitdenkt dat vind ik zo’n havo4-houding: de hele klas moet een profielwerkstuk maken over ‘pandemieën’ en Nederland is die 17-jarige jongen die nooit vooruitwerkt en alleen deelvragen inlevert vlak voor de deadline.

Naast Stemwijzer heb ik ook het Kieskompas geprobeerd. Maar die bleek na een aantal vragen al niet meer naar het noorden te kunnen wijzen. Ik vulde herhaaldelijk ‘neutraal’ in en dat trok het Kieskompas maar slecht. Daardoor waren die twee of drie stellingen waarbij ik ‘eens’ of ‘oneens’ had ingevuld doorslaggevend en rolden er resultaten uit die niet bij mij pasten. Toch kan ik er de humor wel van inzien en ben ik uiteindelijk maar gewoon partijprogramma’s gaan lezen op internet om tot een keuze te komen.

Zin om te stemmen

Na deze programma’s te hebben gelezen kan ik haast niet wachten. Ik heb zin om te stemmen. Ik zie het als een nieuwe kans. Een uitje. En ik hoop dat de mekkerende menigte dit ook zo ziet. Al kwam ik op de vele digitale klaagmuren vooral droeftoeterij tegen. Mensen die niet wisten of ze wilden stemmen omdat de beloftes toch niet nagekomen konden worden. Daar heb ik altijd erg weinig geduld mee. Luister Gerard. Je bent een dertiger. Je weet hoe dit gaat, want je hebt eerder gestemd. Waarom ben je nu opeens achterdochtig? Niet zo miepen. Doe je mondmasker op. Ga in de rij staan bij de stemhokjes en durf weer eens in iets te geloven. Ik snap dat Nederland langzaam wakker wordt uit een nachtmerrie en nog niet meteen uit bed durft te komen. Maar het helpt al als we gewoon weer opnieuw durven te dromen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.