Zelfreflectie

Linda Brouwer 28 jan 2021
Als je je niet weet te gedragen en je eigen land aanvalt, mag je van mij flink worden aangepakt. Maar wat ik me wel afvraag… waarom gaat deze groep jongeren zo los?
Hoe goed kennen we ze? Hoe vaak zien we pubers en twintigers hun mening en standpunten weergeven bij de dagelijkse talkshows? Na ons aller Famke – en we weten waarom zij mocht opdraven – waren het toch voornamelijk de Femkes, Robs, Jesses, Peters, Diederiks en Ernsten die hun zegje kwamen doen.

Knal voor je kop

Natuurlijk, ook deze generatie moet zich gedragen, maar wordt er niet een beetje veel over in plaats van met hen beslist? Scholen dicht, geen sport, niet uitgaan, geen bijbaan meer. En als je bij de Jumbo of de AH je zakgeld mag verdienen, mag je 35-plussers vertellen dat ze een mondkapje moeten dragen. En maar hopen dat dat je geen knal voor je kop, of een grote bek oplevert. De supers hebben een mega-omzet gedraaid, maar fatsoenlijke beveiliging van hun panden en het winkelend publiek aanspreken? Nee, daar zet men liever de 18-jarige puber voor in. Want hoeveel supers hebben een speciaal opgeleide vent, met een schouderbreedte van 1 meter twintig van een jaar of 40 oud bij de ingang staan? Dat zou er toch wel af moeten kunnen, lijkt me.
Ja, het is niet met oorlog te vergelijken. Een 85-jarige heeft 1/17e deel van zijn leven afgezien. Zwaar afgezien. Maar een puber van nu heeft ook 1/17e deel van zijn leven, niet het leven kunnen leven waar wij met zijn allen ze op aan het voorbereiden waren. En zie dat maar eens te relativeren als de wereld die vorig jaar nog aan je voeten lag, als je het leven nog moet leren en de wereld nu een onneembare vesting is geworden. Als stageplekken nog lastiger te vinden zijn en als lessen op school nog vaker uitvallen en je alleen maar hoort dat de leerachterstanden zo enorm hoog zijn…

De teller op 0

Achterstand op Wat? Op Wie? De hele wereld dealt met dezelfde problematiek. Waarom dus niet de teller op 0 zetten en de boel resetten? Waar komt al het geld vandaan om al die bedrijven overeind te houden? En wie gaat deze schuldenlast straks terugbetalen? De generatie die nu overal buiten wordt gehouden. Want dat leren ze toevallig nou nog net wel bij economie. De generatie die nog niet mag meebeslissen (nog geen stemrecht) of geen idee heeft op wie ze moeten stemmen. Die generatie die amper ziek wordt, maar wel al 11 maanden thuis zit, om oma en opa te sparen. En hoe kan het dat wij vier jaar geleden gingen stemmen toen er nog niets van een virus bekend was en dat nu de oppositiepartijen nog steeds tegenover de regerende partijen staan? Is de politiek dan toch een spelletje als jij A zegt, zeg ik B en als jij B zegt, zeg ik C? Want eens zal ik het echt niet met je zijn, ik zit namelijk in de oppositie.
Dit virus was nieuw, dus waarom is er geen nationale regering om dit probleem aan te pakken, maar zien we kijvende politici? Goed voorbeeld doet goed volgen, toch? Na elf maanden is er nog geen maatwerk in maatregelen, maar is alles voor iedereen hetzelfde en horen we over ziekenhuisdirecteuren en entertainmentbazen die de vaccinaties weg (proberen te) kapen voor zichzelf.

Wit om de neus

Er zijn enorm veel pubers en jongeren die het leven niet meer zien zitten. Die wit om de neus wegtrekken als ze Diederik of een andere deskundige horen roepen dat het waarschijnlijk nog wel tot aan de zomer gaat duren. Maar die ook weten dat zij als allerlaatste aan de beurt zijn om een prik te krijgen. Een prik die ze volgens de medici niet of nauwelijks nodig hebben, maar wel moeten halen straks om anderen te beschermen. Want zonder prik, geen festival en niet op reis. Maar wel als laatste. Alle anderen eerst.
 
Welke maatregelen zijn er nou genomen om onze gezondheid en weerstand in het afgelopen jaar echt te verbeteren? Vet, suiker en alcohol zwaardere btw? Kraanwater, fruit en groente btw-vrij? Dagelijks niet alleen het journaal met doventolk maar ook met Olga in de linkerbovenhoek van het scherm die met ons wat thuisfitness beoefent? De talkshow met statafels in plaats van lekkere luie stoelen, kaasstengels en drank? En moeten we echt acht tv programma’s op een avond hebben met gasten? Kunnen die deskundigen niet gewoon thuis blijven, zoals wij allemaal moeten ‘s avonds en kunnen ze dan niet gewoon een goede film draaien?

Reflectie

Ik ben absoluut van mening dat plunderen en geweld een absolute no go zijn. Maar enige reflectie van ons als volwassenen op ons gedrag, hoe we ons uiten thuis, in het openbaar en in de (social) media (zé maken ons kapot, een mes in de rug van de winkelier, etc. etc. ), lijkt me toch ook wel op zijn plaats.
 
Dat we als ouders onze verantwoordelijkheid nemen en onze koters ‘s avonds binnen houden, dat we tijd voor ze vrij maken en ze mee het bos of park in sleuren overdag voor een wandeling. Dat we met ze praten over hun zorgen is heel gewoon. En dat we tegen onze werkgevers een keertje zeggen: „Sorry, maar ik neem vanmiddag vrij om met mijn kind een spelletje monopolie te spelen.”
Maar zijn we er ook voor hun klasgenootjes en vrienden die in ander soort gezinnen opgroeien? Wordt het niet eens tijd dat we naar de generatie, die zich nu zo duidelijk laat horen, eens echt gaan luisteren en hun zorgen en angsten ook serieus gaan meenemen in de besluiten die we ook voor hen nemen?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.