Het land van de apen

Erwin Troost 29 jan 2021

Beste burgemeesters, ministers en politici, waarom spreken jullie de mensen niet toe in hun taal? Deze mensen spreken geen ABN, laat staan dat ze weten wat het betekent.

Je moet het zien als een dronken feest in Limburg of Friesland. Na twee en een half uur versta jij ook niets meer van wat ze zeggen. En dat is precies wat eraan de hand is. De één luistert niet en de ander wordt niet verstaan.

Eén stap vooruit, twee terug

Zend een speech uit met daartussenin funniest home-videos of een presentator die tussendoor boeren en scheten laat. Laat tieten zien. Of verander jouw gezicht in een snuit met oortjes. Houd op met talkshows die iedere avond dezelfde gasten hebben en telkens over hetzelfde gaan. Geef ze niet iedere avond dat onrealistische optimisme. Dat is één stap vooruit in de positieve richting om ze daarna twee stappen terug te duwen. Geef ze de jongens van New Kids, Theo Maassen of Hans Teeuwen. Laat hun ze toespreken. Dat is hun taal. Met Freek de Jonge worden ze alleen maar gestraft en wil niemand binnen zitten. Geef ze de hele avond Snollebollekes op teevee in plaats van De Slimste Mens. Weten zij veel dat het dezelfde mens is. Gebruik hun taal, hun slang. En niet te lang, want dan valt de concentratie weg. Daarna is het tijd voor een orang-oetan in beeld.

Hamsteren

Tevens zijn geldstraffen niet op zijn plaats. Ze zitten in de schuldsanering, want waarom zouden ze anders plunderen? Daarnaast praten ze poep en hebben ze schijt aan alles. Dan begrijp je ook waarom er wc-papier werd gehamsterd. Leer alsjeblieft hun taal. Net zoals een Fransman het vertikt om Engels te leren, verstaan ze nogmaals geen ABN. Laat staan dat ze weten wat het betekent. Je kan niet als een stel softies in de politiek zo staan. Praat met de mensen in hun taal. Aan de zijlijn is de politiek al jaren het oude normaal, maar in het veld zijn jullie de orang-oetans. Omdat ze jullie niet verstaan.
Sluit deze mensen op in een zoo waar ze van alles kapot kunnen slaan, elkander mogen na-apen en laat ze elkander besmetten als zombies. Deze aso-apen hebben geen dokters en ziekenhuizen nodig. Dat is duidelijk. Nee, laat ze voor elkaar zorgen en laat de rest meekijken. Laat ze elkander verzieken, maar niet de onschuldige wereld. Zij willen de ware Big Brothers zijn. Onze helden. Ons uit de miserabele wereld helpen, terwijl zij dat zijn. Op dit moment zouden ze allemaal de mol kunnen zijn.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.