Wie steekt wie nu aan ?

Marcel Eckenbach 28 dec 2020

Het vaccineren kan beginnen. Voor velen nog zeer discutabel, voor anderen de ultieme reddingsboei. De twijfelaars bevinden zich in alle beroepsgroepen. Ja, ook in de zorg.

Maar ook de leeftijden binnen de twijfelgroep variëren van jong tot oud. Waarom toch die terughoudendheid op Pfizers wondermiddel?

Schuldgevoel

Het feit dat je maar beter mee kunt doen voor jezelf en anders meer nog voor je medemens, speelt direct in op het schuldgevoel. Maar ongevaccineerden kunnen toch eventueel alleen andere ongevaccineerden aansteken? Anders werkt het prikje van Pfizer voor gevaccineerden toch hooguit als placebo? Zou het in dat geval niet logischer zijn om de natuur z’n gang te laten gaan in plaats van jezelf willens en wetens te laten inspuiten met een griepcocktail? Iets moet mij motiveren om mijzelf te laten vaccineren terwijl ik me superfit voel. Moet ik dan écht met mijn gezondheid gokken voor de gemoedsrust van een ander? Het lijkt mij zeer menselijk dat zo’n sociale opstelling ergens een grens bereikt. Wellicht zal het vaccineren niet verplicht worden maar stel je voor dat ongevaccineerden worden geweerd bij het sociaal maatschappelijke leven. Dan wordt niemand verplicht, maar iedereen gedwongen. Tóch zegt mijn rechtsgevoel dat ongevaccineerden niet worden geïsoleerd. Een soort eenzame opsluiting als straf totdat je uiteindelijk toch achteraan de vaccinatierij aansluit.

Nieuwsbronnen

Medische en wetenschappelijke internetbronnen vinden meestal dat we het virus uit hadden moeten laten razen zodat het aantal slachtoffers verhoudingsgewijs veel lager zou zijn geweest. Van politieke kant en mainstream media heb ik behalve al het eenrichtingsverkeer nog steeds geen heldere uiteenzetting op genoemde vragen en opvattingen ontdekt. Is wél zo belangrijk, want voordat men een beslissing neemt zou men toch eerst een zo zuiver mogelijke mening moeten kunnen vormen. De produktiefabrieken van Pfizer draaiden al op volle toeren, zodat ook de EMA geen kritische noot meer kon laten vallen. Wat wél viel te constateren is dat politiek en massamedia angst bleven verkopen met bijvoorbeeld deze keer een gemuteerde vorm van het virus. Men kon ook simpelweg een garantie en risicofactor meedelen. Evenals de consequenties op korte en langere termijn voor onze gezondheid. Vermoedelijk zullen veel mensen deze hele vaccinatiecircus dan als minder discutabel gaan ervaren.

Gemoedsrust

Ik geloof vast dat eerlijke en duidelijke informatie de twijfelaars meer aanspreekt dan angstverspreiding waarmee niet is gezegd dat zij zich vervolgens massaal laten vaccineren. Wie weet zelfs het tegendeel. Maar dan kan men in ieder geval met voldoende gemoedsrust een beslissing nemen. Tenminste, tot het volgende virus…