Tasteful, een column uit Detroit

Carolien van der Leegte 26 mrt 2020

Amerikanen zijn dol op smaakjes oftewel ‘flavours’. Hoe meer ‘flavours’, hoe beter. Om te beginnen in de koffie. Bij het alom bekende Starbucks kun je volgens onderzoek meer smaakvarianten kiezen dan je in je leven kunt proeven (The Happiness Lab podcast, episode Choice Overload). Hier in Detroit hebben we onze eigen Biggby Coffee, waar je een lekkere ‘Strawberry Puff Latte’ of ‘Confetti Cake Latte’ kunt bestellen. En omdat Amerikanen dol zijn op coupons, deelt Biggby gratis ‘Add flavour coupons’ uit om een nieuwe smaakbeleving bij je favoriete koffie te voegen zoals: ‘Minty Mocha’ of de combi ‘Honey, Cinnamon, Vanilla’.

Starbucks heeft als tegenhanger de ‘Smoked Butterscotch Frappuccino’ (ze zijn hier gek op smokey smaken) of een nieuwe spring variant ‘New Nitro Cold Brew with Salted Honey Cold Foam’ (want koffie drinken de Amerikanen net zo lief koud). ‘Caramel Frappuciono, double vanilla’ is favoriet onder de schoolgaande jeugd. Dan lopen de hippe meisjes in hun leggings de hele dag met zo’n loei van een beker in hun hand alsof het een modeaccessoire is.

Maar niet alleen onder de jeugd, ook in mijn eigen segment is een beker in je hand onderdeel van je identiteit. Laatst ging ik met een vriendin een flink eind wandelen. Ze appte me dat ze iets later was, want ze moest nog even op haar thee wachten (bij de Starbucks dus). Even later liepen we 7 miles lang, 6 feet uit elkaar (vanwege het Coronavirus) en zij met een halve liter ‘Chai Latte Macha Blackberry Low Calorie’ door de bossen. Ik vroeg me af of ze geen kramp in haar hand kreeg, maar inmiddels ben ik redelijk ingeburgerd en vraag ik niet meer alles zo direct.

Rondom Thanksgiving wordt alles ‘opgespiced’ met ‘pumpkin flavour’ (een soort pepernotenkruiden). Wat dacht je van een ‘Chumpkin’ (chai latte met pompoen smaak) of the ‘Pumpkin Spice Chocolate Cookie Flat White’, kan met of zonder ijsklontjes. Peanutbutter is een andere smaakfavoriet en niet alleen in de koffie. Pindakaas stoppen ze hier bijna overal in. Inmiddels blijkt het halve land allergisch voor pinda’s en mogen de kinderen onder geen voorwaarde meer iets met pinda’s mee naar school nemen. Gelukkig kan ik mijn oogappeltjes wel wat Cotton Candy druiven meegeven (druiven die naar suikerspin smaken).

Smaakvol of niet? Daarover valt niet te twisten. Gelukkig kunnen de Amerikaanse fijnproevers in ieder geval ook in tijden van Corona hun dagelijkse smaaksensatie blijven beleven via de ‘drive-thru’ of de ‘curbside pickup’…