Het zeer besmettelijke “Goed Nieuws” virus

Oscar van Schijndel 9 mrt 2020

Als ik de berichtgeving moet geloven, gaat er een virus rond. Elke dag mag ik in de media lezen hoeveel mensen er zijn besmet en hoeveel er aan dit virus zijn overleden. Op het moment dat ik dit schrijf staat de teller op 110.000 besmettingen: heel Alkmaar in quarantaine. Er zijn 3800 doden te betreuren: Anna-Paulowna zonder inwoners. En die overige 106.200 mensen? We weten het niet. Waarschijnlijk ongeneeslijk ziek. Ten dode opgeschreven. Alkmaar zonder inwoners.

Dit gegeven, kan ik mij wel voorstellen dat de wereld bevangen is door een ander virus: het paniekvirus. Dit uit zich in een run op voedsel en medicijnen. De medische instellingen pakken mis op mondkapjes en desinfecterende handgel. Lege straten, schoolklassen en werkvloeren. Elk kuchje is verdacht. Alsof de tijd van de pestepidemie herleeft. Destijds 75 miljoen doden. België en Frankrijk zonder inwoners.

In Nederland zijn er op dit moment maar 265 besmettingen. En dat op een bevolking van bijna 18 miljoen. Dat is één persoon in heel Assen. Er zijn drie mensen overleden. Dat is 1 op 88 besmettingen. Wereldwijd is die verhouding 1 op 29. Er zijn dus genoeg landen waar de sterfkans van een coronapatiënt hoger ligt.

Ook leuk om te weten: wereldwijd neemt het aantal coronapatiënten niet toe, maar af. En nee, dat is niet omdat mensen massaal sterven zonder dat onze media hierover berichten. Dat is omdat steeds meer mensen van corona genezen zonder dat onze media hierover berichten! Ik lees overal in onze media aantallen besmettingen en doden, maar nergens het aantal mensen dat is genezen! Je zou bijna gaan denken dat dit land gebaat is bij paniek en die laatste statistiek bewust wordt weggelaten.

Gelukkig leert een beetje Googlen ons dat er op dit moment al 62.000 coronapatiënten zijn genezen en dat dat getal harder stijgt dan het aantal besmettingen. Deze mensen geven ons hoop. En goed nieuws is in deze tijdens van crisis en paniek zeer welkom. Zou het dan niet een idee zijn om ons land te overspoelen met dit zeer besmettelijke “goed nieuws” virus? En naast het aantal besmettingen en doden ook te vermelden hoeveel mensen er zijn genezen?

Ik denk dat we met deze simpele maatregel het paniekvirus kunnen verslaan. Dan kan de medische wetenschap zich met volle overgave storten op het veel minder gevaarlijke coronavirus. Inclusief mondkapjes en desinfecterende handgel.